PlusSerierecensie

Nine Perfect Strangers: er is iets niet pluis in kuuroord Tranquillum House

Andre Nientied
Nicole Kidman is perfect gecast als de mysterieuze goeroe Masha van kuuroord Tranquillum House. Beeld AP
Nicole Kidman is perfect gecast als de mysterieuze goeroe Masha van kuuroord Tranquillum House.Beeld AP

In de HBO-serie Big Little Lies, gesitueerd in een Californische kustplaats, speelde Nicole Kidman een rijke doch ongelukkige vrouw met een gewelddadige echtgenoot. De ­serie was gebaseerd op een boek van Liane Moriarty en die samenwerking beviel kennelijk want ook de nieuwe serie waarin Kidman een centrale rol speelt is gebaseerd op een boek van Moriarty.

Trauma

In Nine Perfect Strangers vervult Kidman de rol van Masha, de mysterieuze gastvrouw/goeroe van kuuroord Tranquillum House. In ­deze luxueuze oase zijn de negen ‘perfecte vreemden’ uit de titel tien dagen tot elkaar veroordeeld tijdens nogal onorthodoxe therapiesessies. Onder de negen gasten is Francis (Melissa McCarthy), een cynische schrijfster die op haar retour is, en de influencer Jessica (Samara Weaving) die alles wil vastleggen voor haar ­Instagramaccount. Beide vrouwen zijn onprettig verrast als ze bij aankomst hun mobieltje moeten inleveren van het kuuroordpersoneel ­omdat ze anders niet volledig tot rust kunnen komen.

Tot het negental behoort verder de lompe ex-footballspeler Tony (Bobby Cannavale), die al voor het ­inchecken met twee kuurgenoten ­ruzie heeft ­gemaakt. Daarnaast is er de zich ­verdachte gedragende Brit Lars (Luke Evans) en de onzekere Carmel (Regina Hall). Het negental wordt gecompleteerd door een gezin van drie personen dat een ­trauma te verwerken heeft.

Zo hebben de negen gasten allemaal hun eigen reden om zich tien dagen van de buitenwereld af te sluiten, al houden ze de ware reden meer dan eens voor zich.

Eigen graf graven

Hun gastvrouw/goeroe, is de mysterieuze Masha, een perfect gecaste Kidman. Deze etherische verschijning vertelt over haar bijna-doodervaring en trakteert haar gasten op tegelspreuken als ‘het proces van helen begint met zoeken naar de wond’. Haar Russische accent lijkt al net zo vals als haar glimlach, maar de meeste gasten ondergaan haar sessies en ‘helende’ opdrachten zonder veel protest. Zelfs wanneer ze letterlijk hun eigen graf moeten graven en liggend in die kuil met gesloten ogen hun leven moeten overdenken, is er slechts een enkeling die vraagtekens zet.

De kijker krijgt intussen steeds meer signalen dat er iets niet pluis is in het zo paradijselijk ogende ­Tranquillum House. Waarom houdt Masha haar gasten voortdurend in de gaten met bewakingscamera’s? Waarom moeten de negen kuurgangers ­elke ochtend bloed laten aftappen? Wat zit er eigenlijk in die op de persoon afgestemde fruitshakes die ze elke dag krijgen voorgeschoteld? En is de samenstelling van het negental wel zo toevallig of heeft Masha een geheime agenda?

Het intrigerende Nine Perfect Strangers heeft een veelbelovende opbouw door negen zeer uiteenlopende types bij elkaar te zetten en de spanning elke dag iets te verhogen. Of die spanning tot het einde overeind blijft, was bij het schrijven van deze recensie nog niet te beoordelen omdat nog niet alle afleveringen ­beschikbaar waren. Maar dat het kuurexperiment gierend uit de hand loopt, staat vast.

Nine Perfect Strangers

Regie Jonathan Levine
Met Nicole Kidman, Melissa McCarthy, Michael Shannon, Regina Hall en Bobby Cannavale
Te zien op Prime Video, 8 delen

Meer over