Update

Nieuwe website toont alle legale downloadbronnen

Een nieuwe website die vandaag gelanceerd wordt zet alle sites en platforms waarop legaal muziek, films, games en boeken te downloaden of te streamen zijn op een rij. De Nederlandse site, thecontentmap.nl, is vanmiddag op het festival Eurosonic Noorderslag gelanceerd door minister Jet Bussemaker (Cultuur).

Thomas van der Kolk
De Britse versie van The Content Map bestaat al sinds 2012. De Nederlandse versie is daarop gebaseerd. Beeld The Content Map
De Britse versie van The Content Map bestaat al sinds 2012. De Nederlandse versie is daarop gebaseerd.Beeld The Content Map

'De website is bedoeld om het gemakkelijker te maken websites en diensten te vinden waar auteursrechtelijk beschermd materiaal op legale wijze gedownload kan worden, zowel gratis als betaald', licht initiatiefnemer Michel Frequin van de branchevereniging Voice (Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren), toe. 'Dat doen we niet om met het vingertje te wijzen, maar om te laten zien dat er tegenwoordig veel legaal aanbod is. Voor consumenten is het vaak moeilijk om te bepalen welke sites legaal zijn en welke niet, en daar willen wij verandering in brengen.'

De site laat zien welke websites materiaal streamen of ter download aanbieden met toestemming van de makers: van YouTube en Spotify tot Veamer en Xbox Live.

Britse variant
De site is gebaseerd op de Britse variant thecontentmap.com, die al sinds 2012 bestaat. 'Vandaag lanceren we een volledig Nederlandse versie, waarop de internationale en de Nederlandse aanbieders van legaal te downloaden materiaal te vinden zullen zijn. We werken daarvoor samen met het platform waarin de makers verenigd zijn', aldus Frequin. De Nederlandse versie van de site is mede tot stand gekomen op initiatief van de Federatie Auteursrechtenbelangen.

Op Eurosonic Noorderslag komt een groot deel van de Europese muziekindustrie bij elkaar om over de bedrijfstak te spreken. Het festival zelf duurt nog tot en met 18 januari.

Downloadverbod
Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron wordt in Nederland gedoogd, maar wie het materiaal online zet is strafbaar. De kans bestaat echter dat Nederland net als de meeste andere Europese landen een downloadverbod krijgt.

De Europese advocaat-generaal in een rechtszaak over de hoogte van de thuiskopieheffing oordeelde vorige week dat het toestaan van het downloaden uit illegale bron onaanvaardbaar is. Binnen een half jaar zal het hof in Luxemburg waarschijnlijk beslissen of het dit advies van de advocaat-generaal overneemt.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBeeld anp
Meer over