Nieuwe Revu: publicatie foto's Amalia 'beetje dom'

Nieuwe Revu noemt het 'een beetje dom' om twee foto's van een hockeyende prinses Amalia te publiceren. 'Na 19 uur, 12 cameraploegen en in totaal 33 interviews was ik niet alleen schor, maar was ik ook tot de conclusie gekomen dat het plaatsen van die twee foto's misschien niet het beste idee ooit was', schrijft hoofdredacteur Erik Noomen donderdag op de website van het tijdschrift.

Redactie
Amalia (R) met haar zusjes Aiane (L) en Alexia. Beeld ANP
Amalia (R) met haar zusjes Aiane (L) en Alexia.Beeld ANP

Nieuwe Revu brak met de publicatie woensdag de zogenoemde mediacode. Die stelt dat de koninklijke familie met rust moet worden gelaten tijdens privémomenten en alleen kan worden gefotografeerd tijdens officiële werkzaamheden. 'De mediacode van het Koninklijk Huis krijg je niet kapot met het plaatsen van foto's van een hockeyende Amalia', concludeert Noomen.

Slaafs
Het blad vindt de code onnodig beperkend. 'Wat moet je als journalistiek medium met een 9-jarige die 'één hartslag verwijderd van de troon' is? Moet je daarin slaafs de door de familie Van Oranje-Nassau via de RVD opgelegde mediacode volgen? Verdient de familie, die feitelijk in loondienst is van het Nederlandse volk, in principe méér privacy dan bijvoorbeeld de familie Borsato?'

Het magazine kreeg veel kritiek dat het de code brak met foto's van de 9-jarige Amalia. 'Achteraf hadden we op zoek moeten gaan naar foto's van volwassen Oranjes. Willem-Alexander bij wie de feestelijkheid van het Holland Heineken House door de aderen stroomt, de fotoserie van prins Maurits die zich in Club Jimmy Woo vermaakt met een onbekende dame, of Máxima met Zweedse balletjes in de mond in het nulsterrenrestaurant van IKEA', aldus Noomen.

Namens het Koninklijk Huis kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag aan een rechtszaak tegen Nieuwe Revu te zullen aanspannen.

undefined

null Beeld Nieuwe Revu
Beeld Nieuwe Revu
Meer over