PlusMuziekrecensie

Nieuwe plaat Neil Young vol zompige en lekker trage rock

Neil Young en zijn begeleidingsband Crazy Horse horen bij elkaar als Bruce Spring en de E-Street Band, Nick Cave en The Bad Seeds en, pak ’m beet, Corry en De Rekels. Voor elkaar gemaakt dus, maar evengoed gaat Young ook weleens zijn eigen gang.

Peter van Brummelen
Neil Young & Crazy horse - Colorado (Reprise) Beeld
Neil Young & Crazy horse - Colorado (Reprise)

Zo stond hij eerder dit jaar in de Ziggo Dome met de jongehondenband Promise Of The Real. En dat was ook geweldig.

Op Neil Youngs nieuwe, als we goed hebben geteld 45ste, album ­Colorado is Crazy Horse wel weer paraat. De bezetting is enigszins veranderd. ­Gitarist Frank Sampedro is vervangen door Nils Lofgren, die tegenwoordig vooral bekend is van de E-Street Band, maar die vroeg in de jaren zeventig al in Crazy Horse speelde. Als zestiger is hij een jonkie in een band van zeventigers.

Colorado dankt zijn naam aan de Amerikaanse staat waar het album werd opgenomen. Dat gebeurde in Telluride, een voormalig goudzoekersdorp, 2267 meter hoog in bergen. Als cadeautje van baas Young troffen de Crazy Horseleden op hun hotelkamer ieder een zuurstofapparaat. Lofgren zegt er elke dag gebruik van te hebben gemaakt.

Maar kortademig klinkt Colorado geenszins. De plaat staat vol zompige, lekker trage rock. Young klinkt op zijn 73ste nog altijd heel bevlogen, ­zeker in het door de klimaatcrisis geïnspireerde Shut it down.

Meer over