PlusAchtergond

Nieuwe kersthits? De nostalgie van Mariah Carey en Wham is niet te verslaan

Schrijf een goede kersthit en je bent als artiest voor de rest van je leven financieel binnen. Maar waarom blijven we eigenlijk élke decembermaand weer plakken aan Last Christmas en All I Want for Christmas is You?

Stefan Raatgever
Mariah Carey’s All I Want for Christmas is You haalde in 2016, 2018 en 2019 de eerste plaats in de Singles Top 100. Beeld FilmMagic
Mariah Carey’s All I Want for Christmas is You haalde in 2016, 2018 en 2019 de eerste plaats in de Singles Top 100.Beeld FilmMagic

Bij Spotify beginnen de tellers eind oktober al te lopen. De eerste speelbeurten op de radio volgen vanaf half november en als de kalender eenmaal omslaat naar december nemen de kerstliedjes vrijwel overal de radiogolven over. In Nederland betekent dat al decennia hetzelfde: Chris Rea bromt vanachter het stuur over zijn autorit naar huis, George Michael mijmert over zijn weggegeven hart en ­Mariah Carey formuleert – geheel tegen haar aangeboren divaneigingen in – slechts één wens voor de feestdagen.

Nieuwe oogst lijkt kansloos

En omdat streaming en airplay (het aantal keren dat een nummer op de radio te horen was) sinds enige jaren fors meetellen domineren de traditionele kerstklassiekers tegenwoordig zelfs de hitlijsten in december. All I Want for Christmas is You haalde die maand in 2016, 2018 en 2019 zelfs de eerste plek in de Singles Top 100. Niet gek voor een liedje uit 1994, dat toen niet hoger kwam dan de zesde plaats.

Ook dit jaar is Carey weer aan een opmars bezig in de hitlijsten. Met in haar kielzog haar vaste decemberkompanen. Behalve Rea en Wham! zijn dat Band Aid (Do They Know it’s Christmas), Andy Williams (It’s the Most Wonderful Time of the Year) en John Lennon (Happy X-Mas). Zelfs Bing Crosby, inmiddels al meer dan 40 jaar zelf een kerstster aan de hemel, blijft populair.

Liedjes van de leeftijd waarop de gemiddelde kerstkrans al lang over de datum is, overschaduwen jaar op jaar de nieuwe oogst. Deze winter zijn er nieuwe singles van Jamie Cullum, Meghan Trainor, Carlie Rae Jepsen, Gwen Stefani en Emma Heesters. De kans dat ze volgend jaar december weer opduiken lijkt kleiner dan de overlevingskans van de in de tuin geplante den-met-kluit.

Gloeiend koperwerk

Er is verschillende keren onderzoek gedaan naar het wezen van de decembersong. Uit een Amerikaanse studie bleek dat kerstliedjes over winter en sneeuw vooral populair zijn in de koude, noordelijke staten van de VS. In het Zuiden luistert men liever naar liedjes die over kerstbomen of samen zijn gaan.

Van de populariteit van de kerstevergreens is duidelijk dat de oorzaken dieper liggen dan de muzikale inhoud. Die is met zijn overvloed aan kerstbelletjes, klokgebeier, gloeiend koperwerk en tekst over rendieren en sneeuwvlokken al jaren ongeveer gelijk.

Justin Bieber: niet in de top10 van kersthits op de Nederlandse radio, wel in de top 10 van meest gestreamde nummers wereldwijd.

Waarom we maar niet loskomen van de traditionele kerstliedjes is dat in december een nostalgisch verlangen zich van de luisteraars meester maakt. De klassementen van de ‘beste nummers ooit gemaakt’ surfen mee op die heimwee naar de zoete jeugd. Niet voor niets kiezen vrijwel alle grote radiostations voor een Top 1000, 2000 of zelfs 4000 in de slotweken van het jaar.

Een andere oorzaak ligt in de beperkte aanvoertijd. Een kersthit scoren kan maar enkele weken per jaar. Het eind november uitgebrachte liedje heeft tot in de week na sinterklaas de tijd enig momentum op te bouwen. Is het dan nog geen succes, dan is de kans eigenlijk al verkeken. Op 27 december, en dat is voor de haters een geruststelling, is de interesse in kerstliedjes alweer volledig verdampt.

Meest op de radio

Meest gedraaide kersthits Nederlandse radio in 2020

1. All I Want for Christmas is You - Mariah Carey
2. Last Christmas - Wham!
3. Merry Christmas Everyone - Shakin’ Stevens
4. Driving Home for Christmas - Chris Rea
5. Wonderful Christmas Time - Paul McCartney
6. Wonderful Dream (Holidays are Coming) - Melanie Thornton
7. It’s the Most Wonderful Time of the Year - Andy Williams
8. Being Alone at Christmas - Miss Montreal
9. Why Couldn’t it be Christmas Every Day - Bianca Ryan
10. It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas - Michael Bublé

(Radiomonitor)

Meest gestreamd

Meest gestreamde kersthits wereldwijd (in miljoenen)

1. All I Want for Christmas is You - Mariah Carey (759)
2. Last Christmas - Wham! (554)
3. Santa Tell Me - Ariana Grande (411)
4. It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas - Michael Bublé (386)
5. Mistletoe - Justin Bieber (347)
6. It’s the Most Wonderful Time of the Year - Andy Williams (310)
7. Do They Know it’s Christmas - Band Aid (267)
8. Let it Snow! - Frank Sinatra (244)
9. White Christmas - Bing Crosby (213)
10. Driving Home for Christmas - Chris Rea (211)

(Spotify)

Meer over