Nieuwe druk Cybersecurity-boek Van Rijbroek en Vermeend

Het boek van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek over cybersecurity komt opnieuw in de winkels te liggen, in een aangepaste versie.

Het Parool

De Wereld van Cybersecurity en Cybercrime was vorige week in het nieuws omdat grote stukken tekst geplagieerd bleken van bronnen als Wikipedia en NRC. Journalist Brenno de Winter gaf bovendien tips in het boek, maar had het duo nooit gesproken.

Het plagiaat kwam aan het licht omdat auteur Rian van Rijbroek een opmerkelijk optreden gaf als cyberveiligheid-expert in Nieuwsuur. Daar zei ze verschillende dingen die volgens veel critici niet kloppen: bijvoorbeeld dat apps om te bankieren onveilig zijn.

De NOS en Nieuwsuur namen vervolgens een kijkje in het boek dat ze met oud-minister Willem Vermeend schreef, en ontdekten de gelijkenissen met andere media. Het boek werd daarop meteen uit de handel genomen. "Buitengewoon ergerlijk dat dat kan," zei Vermeend over het plagiaat. "Ik heb onmiddellijk mijn uitgever gebeld en ik heb gezegd we kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen.''

Bronvermeldingen
Nu komt er echter een nieuwe druk, meldt uitgeverij Einsteinbooks. In de aangepaste versie, die binnenkort uitkomt, staan volgens de uitgeverij vier extra bronvermeldingen die in de eerste versie ontbraken.

Ook reageren de auteurs in de heruitgave op de ophef over het plagiaat. Volgens de uitgever ontbrak er twee bronvermeldingen naar NRC, en is vergeten te verwijzen naar een artikel van een ICT-jurist en een Wikipedia-stuk.

Geen wetenschappelijke uitgave
'Hoewel het boek geen wetenschappelijke uitgave is, of een naslagwerk voor deskundigen, is dit onzorgvuldig en had dit niet mogen gebeuren,' schrijft de uitgeverij in een persverklaring.

Naast de nieuwe, gecorrigeerde Nederlandse uitgave van het boek, verschijnt begin maart een Engelstalige versie.

Meer over