Plus

Nieuw Modern Contemporary Museum mikt op jong publiek

Volgende week opent het Moco Museum, een privémuseum op het Museumplein. "Eigenlijk wil ik de toppers vanaf 1950 die ik mooi vind."

Kees Keijer
Kim Logchies Beeld Roy Del Vecchio
Kim LogchiesBeeld Roy Del Vecchio

Het smeedijzeren hek kraakt en piept nog een beetje, maar de zwart-witte banieren voor de deur met de tekst 'In art we trust' stralen veel zelfvertrouwen uit. Na jaren leegstand heeft een monumentaal pand aan het Museumplein een nieuwe huurder. Op 9 april opent het Moco Museum (Modern Contemporary Museum) op een droomlocatie, tussen het Stedelijk, Van Gogh en Rijksmuseum. De komende maanden zijn er werken te zien van streetartist Banksy en popartlegende Andy Warhol.

Moco is een initiatief van het echtpaar Lionel en Kim Logchies-Prins, dat sinds drie jaar een galerie in de Nieuwe Spiegelstraat bestiert. Hun nieuwe museum is gehuisvest in Villa Alsberg, een statig pand dat in 1904 werd ontworpen door Eduard Cuypers (1859-1927), de neef van de architect van het Rijksmuseum. Het pand is een paar jaar geleden gerestaureerd.

Groter en duurder
"Tien jaar geleden dacht mijn man al dat het geweldig zou zijn om hier iets met kunst te doen," zegt Kim Logchies-Prins (42), "zelfs voordat we werk van Banksy verkochten. Hij dacht toen aan Karel Appel of zo." Pas toen veel mensen in de Nieuwe Spiegelstraat naar Banksy kwamen kijken, zag het echtpaar mogelijkheden op het Museumplein.

De werken in het Moco zijn over het algemeen meer waard dan in de galerie, vertelt Logchies-Prins. "Dit zijn allemaal originelen en in de galerie hebben we veel prints." Bovendien kunnen ze in het museum veel grotere werken laten zien. "Ik kan in de Nieuwe Spiegelstraat wel drie doeken van vier bij vier ophangen, maar die zijn ongelofelijk kostbaar en dan verkoop ik niks."

Modern Contemporay Museum

Honthorststraat 20
www.mocomuseum.com
Opening 9 april
Dagelijks geopend van 10:00-20:00 uur
en op vrijdag tot 21:00 uur

De werken in het Moco zijn over het algemeen meer waard dan in de galerie, vertelt Logchies-Prins. "Dit zijn allemaal originelen en in de galerie hebben we veel prints." Bovendien kunnen ze in het museum veel grotere werken laten zien. "Ik kan in de Nieuwe Spiegelstraat wel drie doeken van vier bij vier ophangen, maar die zijn ongelofelijk kostbaar en dan verkoop ik niks."

Meer laten zien
Het Moco kwam voort uit de behoefte om zich te omringen met mooie kunstwerken. "Ik wil deze grote, originele Banksy's delen met anderen. Er komen vaak mensen een half uurtje door de galerie lopen en die vinden alles te gek. Toen dacht ik: je moest eens weten wat er nog meer in de wereld is. Dus toen is dit ontstaan."

Voor Moco mikt Logchies-Prins op een jong publiek. "Dat is echt een droom van mij, om die groep van 16 tot 36, die toch heel andere dingen aan het hoofd heeft, naar het museum te krijgen. Ze komen ook in onze galerie en ik merk gewoon hoe leuk dat is."

De kunstenaars in Moco hoeven geen kunstenaars van de galerie te zijn. "Misschien juist niet, want er zijn natuurlijk hele gave kunstenaars die ergens anders zitten." Ze heeft er ook al een paar op het oog: Kaws, Os Gemeos en Maya Hayuk. "Dat zijn echt heel grote namen onder jonge mensen in het buitenland. Die doeken, daar komt zo veel energie vanaf, die zijn zo verfrissend en blij."

Kunst van beroemdheden
Moco wil ook beroemdheden uitnodigen hun collectie te laten zien. "Er zijn allerlei nieuwe spelers op de kunstmarkt. De man van Alicia Keys heeft de mooiste kunst die er is, Leonardo DiCaprio, allerlei hiphoppers. In Nederland kunnen we misschien samenwerken met grootheden als Marcel Wanders of Victor & Rolf."

Maar eerst komt een tentoonstelling van Salvador Dalí. "Eigenlijk wil ik de toppers vanaf 1950 die ik mooi vind, in combinatie met kunstenaars die sommige mensen nog niet kennen. De tentoonstellingen zullen zich de komende tijd richten op twee kunstenaars. "Maar als Damien Hirst mij morgen belt om het hele pand in te richten, dan doen we dat even." Hirst heeft ze overigens nog nooit ontmoet. "Maar zijn beste vriend was hier vorige week in hij vond het echt geweldig. Er staan deurtjes op kiertjes."

Priveemusea

Terwijl vermogende verzamelaars hun collectie vroeger aan bestaande musea schonken, starten ze nu steeds vaker een eigen museum. In Nederland opende vorig jaar Museum More (2015) van Hans Melchers in Gorssel. Dit jaar volgen Museum Voorlinden (2016) van Joop van Caldenborgh in Wassenaar en het Lisser Art Museum van supermarktfamilie Van den Broek in Lisse.

Het oprichten van privémusea is een internationale trend. Tussen 2006 en 2013 werden wereldwijd 125 privémusea opgericht, tegenover slechts 25 in de jaren negentig. Enkele voorbeelden: The Broad Museum in Los Angeles (van Eli Broad), Palazzo Grassi en Punta della Dogana in Venetië (van François Pinault), het Crystal Bridges Museum of American Art (van Walmarterfgenaam Alice Walton) en de Fondation Louis Vuitton in Parijs (van Bernard Arnault), gevestigd in een spectaculair gebouw van Frank Gehry.

Vlak naast het nieuwe Moco was in de jaren tachtig van de vorige eeuw overigens ook een privémuseum gevestigd, Museum Overholland van verzamelaar Christiaan Braun.

Meer over