PlusAlbumrecensie

Nieuw album van Spaanse ster Rosalía is niet minder dan spectaculair

Peter van Brummelen
null Beeld

Rosalía is de Stromae van Spanje. Muzikaal delen ze hooguit de voorliefde voor elektronische klanken, echt gemeen met elkaar hebben ze dat ze internationale sterren zijn die géén Engels zingen. Maar waar Stromaes roem hoofdzakelijk beperkt blijft tot Europa, is Rosalía ook een grote in Amerika.

Met Frans hoef je niet aan te komen in de Verenigde Staten, maar Spaans is er de tweede taal. Tekenend voor de populariteit van Rosalía aan de andere kant van de oceaan is dat op haar album Motomami in het nummer La Fama de Canadese superster The Weeknd te gast is. En helemaal mooi: The Weeknd doet dat zowaar in het Spaans. En dat klinkt best overtuigend.

Honderd procent overtuigend is Motomami als nieuwe stap in de carrière van de uit Barcelona afkomstige Rosalía. Was zij op haar in 2017 verschenen debuut Los Ángeles nog vooral in de weer met flamenco, op de opvolger El Mal Querer (2018) mengde ze dat traditionele genre met elektronische muziek.

Op Motomami klinkt flamenco nog door in Rosalía’s manier van zingen, maar is popmuziek de baas. En dan gaat het vooral om r&b van de alternatieve soort, opgepept met onder meer Zuid-Amerikaanse reggaeton. Het is muziek waar goed op te dansen is, maar waar zeker ook thuis van te genieten valt.

Productioneel is Motomami, waaraan onder vele anderen Pharrell Williams en James Blake meewerkten, zelfs niet minder dan spectaculair.

Pop

Rosalía
Motomami
(Columbia)

Meer over