Plus

Nieuw album van Damon Albarn is kaal en geheimzinnig

Peter van Brummelen

Hij werkte samen met Afrikaanse muzikanten, schreef een opera en toerde met een orkest van gevluchte Syrische muzikanten. Om maar wat te noemen. En dan is de overijverige Damon Albarn, die in het britpoptijdperk bekend werd als zanger van Blur, ook nog eens de frontman van Gorillaz en The Good, The Bad & The Queen.

Maar ook zijn overvolle leven kwam tot stilstand door je-weet-wel. Albarn was in IJsland, waar hij een huis heeft, toen de ellende begon. Zijn nieuwe soloalbum met de onmogelijke titel The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows nam hij op in Devon, waar hij op het platteland ook een huis heeft, maar de muziek op de plaat is geheel geïnspireerd door de IJslandse natuur.

Die natuur is kaal, ruig en geheimzinnig, weet ook iedereen die er nog nooit is geweest. Ruig klinkt The Nearer The Fountain niet, maar de muziek op het album is wel behoorlijk kaal en zeker ook geheimzinnig. Grotendeels elektronische muziek is het, waarvoor hij onder meer een drummachine uit de jaren vijftig en een Elka-synthesizer uit de jaren zeventig inzette. Zingen doet Albarn zoals hij vaak doet: lekker sloom.

Het is fijn wegzweven bij de elf tracks op het album, die zich vast ook goed lenen voor meditatieve doeleinden.

Pop

Damon Albarn
The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows
(Transgressive)

Meer over