null

PlusInterview

Niet meer dan 30 kinderen welkom in het theater: ‘Dat klopt toch niet?’

Beeld ANP XTRA

Naomi Inez maakt muziekvoorstellingen voor kinderen in theaters en geeft muziekles op basisscholen. Volgens het RIVM hoeven kinderen geen afstand te houden, omdat ze amper bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Toch zijn niet meer dan dertig kinderen welkom in een theaterzaal. ‘Er wordt met twee maten gemeten, dit kan anders.’

Dianne Bleeker

Naomi Inez treedt als de Liedjestovenaar op in verschillende theaters. Ze werkt nauw samen met regisseur Dick Hauser en stond vorig jaar op de planken met Het Toverbos. Momenteel werkt Inez samen met de band Kasba aan de nieuwe theaterproductie De Magie van Marokko met Arabisch-Nederlandse liedjes die in het voorjaar van 2021 in première gaat. “De interactie en improvisatie met musici en kinderen is ontzettend belangrijk en spelen in mijn voorstellingen een prominente rol. Ik word geboekt om voor 120 kleuters op een school te spelen, maar ik mag niet voor 120 kleuters in een theaterzaal staan, dat klopt toch eigenlijk niet?”

Inez creëerde daarom ideeën om meerdere kinderen vanuit het theater te bereiken. “Zet bijvoorbeeld de kinderen in de zaal en laat de ouders op 1,5 meter afstand een kopje koffie drinken of ontbijten in de foyer. Ze zouden zelfs via een groot scherm live mee kunnen kijken met de voorstelling.”

Zondag 28 juni geeft Inez ­het streamingconcert De Magie van ­Muziek vanuit het Rietveldtheater. “Hierin neem ik de kinderen online mee naar wat er in de zaal gebeurt. De magie van een livevoorstelling kun je nooit vervangen met video, maar je kunt wel proberen je vaardigheden in interactie met twee publieken, zowel online als offline, te verbeteren. Ik denk dat deze vorm van theater ook na de crisis blijft.”

“Theaters kunnen ook meerdere voorstellingen achter elkaar laten spelen, want kindervoorstellingen duren over het algemeen niet veel langer dan een uurtje.”

Grotere aantallen

In verschillende kindertheaters lijkt dit momenteel de oplossing, maar volgens Inez kan het anders. “Kinderen hoeven geen afstand te houden en kunnen met grotere aantallen in de zaal zitten en begeleiders kunnen op de 1,5 meter afstandplekken zitten.”

Michael van Hoorne, bestuurslid van Vereniging Vrije Theaterproducenten, klopte eerder al rechtstreeks aan bij het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, maar het kan nog wel even duren voordat het kabinet een besluit neemt. Tegelijkertijd kampen theaters met lege zalen.

Inez legt haar ideeën vooral online neer om theaters en makers te inspireren. “Het belangrijkste in al deze ideeën is dat het om het plezier van het kind gaat. Dat staat natuurlijk voorop.”

Meer over