Plus

'Niet fijn als mensen bedragen noemen, verbonden aan jou'

Misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely van De Telegraaf, die worden bedreigd door No Surrender, verbazen zich over het gemak waarmee bedreigingen worden geuit.

Joep School
John van den Heuvel Beeld anp
John van den HeuvelBeeld anp

Volgens de politie is er vanuit motorclub No Surrender een aanzienlijke geldbeloning gezet op het hoofd van John van den Heuvel.

De bekende misdaadjournalist doet aangifte van bedreiging. Ook zijn collega Mick van Wely doet aangifte. Hij geeft aan eveneens ernstig te zijn bedreigd. Het tweetal schrijft voor De Telegraaf geregeld over motorclubs.

Maandag voerde de politie gesprekken met drie kopstukken van No Surrender. Daarin maakte de politie kenbaar op de hoogte te zijn van de bedreiging en werd hen dringend verzocht hier een punt achter te zetten. Het OM heeft een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Eencellige types
Zowel Van den Heuvel als Van Wely willen niet uitgebreid reageren, maar geven aan hun werk voort te zetten.

Van Wely: "Ik verbaas me over het gemak waarmee bedreigingen worden geuit. Voor mij is het duidelijk: zodra iemand me iets flikt, haal ik het uit de anonimiteit. Het is niet fijn als mensen bedragen noemen, verbonden aan jou."

"Er lopen in de motorwereld veel minder begaafde types die niet goed nadenken en graag gezien willen worden door invloedrijke types - die context maakt het niet prettiger. Ik ben absoluut geen übermoralist, maar wil duidelijk maken dat een grens is overschreden."

Paul Vugts
Journalistenvakbond NVJ spreekt van een 'zeer alarmerende' zaak. Ook het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft met ontzetting gereageerd. Voorzitter en NOS Journaal-hoofdredacteur Marcel Gelauff noemt het schokkend dat er een premie staat op de dood van een journalist.

In oktober werd bekend dat Paul Vugts, misdaadjournalist van Het Parool, eveneens ernstig wordt bedreigd - zij het uit andere hoek.

Hij verblijft sindsdien op zeer dringend advies van de autoriteiten op geheime locaties en wordt zwaar beveiligd tijdens werkzaamheden.

"Het is vooral voor mijn naasten heel vervelend, maar ik schrijf nog dagelijks, ook al zijn de omstandigheden lastiger."

Is Vugts van mening dat het werk van misdaadjournalisten meer en meer onmogelijk wordt gemaakt?

"Ik zie het voorlopig niet als een rechte lijn naar beneden, maar als golfbeweging. Het ene moment is de dreiging groter dan het andere. Dit is de eerste keer in 20 jaar misdaadjournalistiek dat ik uit huis ben gegaan - en dat is niet zomaar."

"Wat ik wel vaststel is dat er veel types op straat rondlopen die bereid zijn zware misdaden te plegen voor weinig. Dat kun je zorgelijk noemen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over