Nickelodeon vloektopper dankzij Comedy Central

AMSTERDAM - De commerciële kinderzender Nickelodeon is dit jaar ten onrechte hoog op de Vloekmonitor geëindigd. Onderzoeksbureau TNS NIPO die het grove taalgebruik in opdracht van de Bond tegen het vloeken registreert, heeft een rekenfout gemaakt. Dat heeft het bureau dinsdag toegegeven.

De rekenfout komt doordat Comedy Central halverwege vorig jaar op hetzelfde net begon uit te zenden als Nickelodeon. De hoge scores van Comedy Central werden ten onrechte aan de kinderzender toegeschreven. In plaats van de derde plaats in de ranglijst van twaalf commerciële zenders behoort Nickelodeon in de monitor op de achtste plaats te staan, samen met SBS6 en RTL8. Elk uur kwamen op de kinderzender 1,1 in plaats van 2,1 grove uitingen voorbij. Het aantal vloeken, gedefinieerd als het misbruiken van de naam van God en Jezus, was vrijwel nihil.

Uit de Vloekmonitor bleek dat ruwe taal op televisie toeneemt. Bij de publieke zenders nam het grove taalgebruik af, maar bij de commerciële zenders nam het toe. BNN voert met 7,4 grove woorden per uur nog wel met voorsprong de lijst aan. Bij de VPRO, VARA en NPS nam het aantal vloeken en andere grove taaluitingen af. De animatieserie South Park, uitgezonden door Comedy Central, bevatte in de drie meetweken de meeste grove woorden: 51. Daarna kwamen de RTL-talkshow Jensen en de BNN-soap Onderweg naar Morgen. (ANP)

Will Smith, te zien bij topvloekers Comedy Central, bevecht Nickelodeon's Spongebob Squarepants Foto EPA/Nickelodeon Beeld
Will Smith, te zien bij topvloekers Comedy Central, bevecht Nickelodeon's Spongebob Squarepants Foto EPA/Nickelodeon
Meer over