New York Times roemt onze hoofdstad

Amsterdam is door The New York Times op de zesde plek gezet in de toonaangevende lijst 'The 46 places to go in 2013', die dit weekend werd gepubliceerd op de Travel-website.

Mark Moorman
De New York Times is ditmaal minder kritisch over het ontwerp van het Stedelijk Museum. Beeld epa
De New York Times is ditmaal minder kritisch over het ontwerp van het Stedelijk Museum.Beeld epa

Waarom? Omdat de musea weer opengaan, 'fancier than ever' (aantrekkelijker dan ooit). Stel u voor, schrijft de Times, dat het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum in New York samen zouden sluiten voor renovaties, tien jaar lang. 'Dit is wat gebeurd is in Amsterdam,' schrijft Gisela Williams.

En aangezien in 2013 het Stedelijk, het Rijksmuseum en het gerenoveerde Van Gogh tegelijk weer open zullen zijn, kon Amsterdam rekenen op een hoge notering op de lijst. De aanbouw van het nieuwe Stedelijk wordt hier gestroomlijnd genoemd, een sprong voorwaarts vergeleken met de vernietigende architectuurrecensie die vlak voor kerst in de Amerikaanse krant verscheen.

Naast de opening van de musea wordt ook het jubileum van het Concertgebouw genoemd, opgeluisterd door de internationale sterren Bernard Haitink en Eva-Maria Westbroek, en het Andaz Hotel, ontworpen door 'design star' Marcel Wanders.

Op de lijst van de New York Times moet Amsterdam onder meer Rio, Bhutan en Nicaragua laten voorgaan.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over