PlusAchtergrond

Netflix, HBO, Amazon, Viaplay, NL Ziet: zo vind je de weg in het oerwoud aan streamingdiensten

Met HBO Max hebben we er vanaf dinsdag wéér een onlinedienst vol films en series bij. Je zou bijna terugverlangen naar de videotheek waar alles nog onder één dak te vinden was. Hoeveel komen er nog bij? En hoe kies je wat je kijkt?

Gudo Tienhooven<
De Harry Potter-films zijn nu nog te zien op de Netflix-concurrent Amazon Prime Video, maar Warner Bros zal die reeks, zodra de licentie is verlopen, voortaan exclusief aanbieden op HBO Max. Beeld Warner Bros
De Harry Potter-films zijn nu nog te zien op de Netflix-concurrent Amazon Prime Video, maar Warner Bros zal die reeks, zodra de licentie is verlopen, voortaan exclusief aanbieden op HBO Max.Beeld Warner Bros

Nog even en de opvolger van Game of Thrones is een feit. Maar wie die nieuwe fantasyserie, House of the Dragon, of het langverwachte vervolg op Sex and the City (getiteld And Just Like That) wil zien, moet straks wel een abonnement afsluiten bij HBO Max. En u betaalde maandelijks al trouw voor Netflix, Videoland én sinds kort Disney+ om uw Star Wars-honger te stillen. U overweegt daarnaast óók nog Viaplay, dat afgelopen dinsdag de steeds wijder vertakte on demand-wereld binnentrad en de exclusieve rechten van Formule 1 bezit. Nooit meer Max Verstappen live in actie? Dat kan toch niet?

Harry Potter

Dat oerwoud aan streamingdiensten, hoe is dat eigenlijk ontstaan? Netflix beet het spits af. Maar hoe populairder deze moderne videotheek werd, hoe meer de behoefte van filmstudio’s als Disney om de eigen titels zélf aan te bieden. Ander voorbeeld: de Harry Potter-films zijn nu nog te zien op de Netflix-concurrent Amazon Prime Video, maar Warner Bros zal die reeks, zodra de licentie is verlopen, voortaan exclusief aanbieden op HBO Max, met wie de productiereus in deze streamingoorlog samen optrekt.

“Het gevolg is dat streamingdiensten de krachten nog meer moeten bundelen om voor de consument interessant te blijven,” zegt mediastrateeg Cornélie Klercq van Lilhen Consulting. “Zo wil HBO Max ook samengaan met Discovery+. En er komen straks nog meer partijen als Paramount (met onder meer Star Trek, red.) bij. Dat ze zelf ook verzadiging zien aankomen, blijkt wel uit het feit dat HBO Max van start gaat met stuntprijzen van 2,99 euro per maand. Misschien worden we steeds selectiever. Daar kan mogelijk een dienst als Pathé Thuis, waar je alleen per titel betaalt, garen bij spinnen.”

Volgens docent populaire cultuur Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht is de bodem in zicht. “Er zullen slachtoffers vallen in deze oorlog. Disney bepaalt daarbij als grootste speler de toon, ook omdat dat bedrijf het niet alleen van streaming hoeft te hebben. Het heeft altijd nog de attractieparken. Andere diensten worden kwetsbaar en het lijkt me een kwestie van tijd voor een partij als Disney ze binnenhaalt. Zo gaat dat tegenwoordig überhaupt in de onlinewereld. Kleine ondernemers dromen niet meer van een nieuw eigen platform, maar dromen ervan om te worden gekocht.”

Ook Hassler-Forest wijst naar het voordeel van alternatieve on demand-aanbieders. “Netflix is inmiddels een beetje een rommelbak met van alles en nog wat. Voor mensen die daar moe van worden, heb je ook diensten als Mubi die inzetten op de echte filmliefhebbers en elke dag één nieuwe titel in de spotlight zetten. Een simpel en effectief systeem. Het heeft mijn persoonlijke kijkgedrag aangenaam veranderd.”

Wie biedt wat aan?

Netflix

Op de bekendste streamingdienst ter wereld, bomvol films, series en documentaires in alle denkbare genres, heeft inmiddels zo’n 60 procent van de Nederlandse huishoudens een abonnement. Als je er dan toch maar één wilt afsluiten, ga dan voor dit aloude recept. Prijs: Een standaardpakket kost 7,99 euro per maand.

Disney+

Hier vind je niet alleen álle Disney- en Pixarklassiekers, het conglomeraat bezit tegenwoordig ook de volledige Star Wars-saga, alles van het Marvel-superheldenuniversum én de filmcollectie van studio FOX (denk aan Die Hard, Home Alone en Titanic). Prijs: het goedkoopste abonnement kost 89,90 euro per jaar.

Amazon Prime Video

À la Netflix fungeert deze onlinebibliotheek als een reusachtige grabbelton vol (recente en klassieke) films. Ook het aantal eigen series groeit gestaag met later dit jaar als klapper de peperdure nieuwe The Lord of the Rings-reeks. Prijs: 2,99 euro per maand, maar let op: sommige titels moet je nog los huren of kopen.

HBO Max

Uiteraard heb je beschikking tot de prachtseries van HBO (van The Sopranos tot Westworld) en straks het gloednieuwe Game of Thrones-vervolg House of the Dragon, maar deze dienst heeft ook alle films van Warner Bros. (de Harry Potter-reeks!) en de titels van Cartoon Network in huis. Prijs: wie voor eind maart een basisabonnement afsluit, betaalt 2,99 euro per maand.

Videoland

Fans van Nederlandse films en series zijn hier aan het goede adres. Maar de collectie biedt ook voldoende (populaire) buitenlandse titels (The Handmaid’s Tale en Twin Peaks bijvoorbeeld) en alles van de RTL-zenders, waaronder exclusieve reeksen van hits als Temptation Island. Prijs: Vanaf 4,99 euro per maand.

Pathé Thuis

Voor de kieskeurigere filmliefhebber, want je betaalt hier alleen per titel. Het aanbod is wel reusachtig (meer dan 4000 titels) en bovendien kakelvers. Het merendeel van wat pas in de bioscopen draaide, vind je hier. Prijs: vanaf 2,99 euro.

NL Ziet

Een ideaal alternatief voor je kabelabonnement. Hier kun je alle programma’s van alle grote tv-zenders (NPO, RTL, Talpa en meer) zowel live als uitgesteld in uitstekende kwaliteit en zonder reclame kijken. Ten opzichte van diensten als Netflix is het aantal films en series wel wat beperkter. Prijs: 7,95 euro per maand.

NPO Plus

Vergelijkbaar met NL Ziet, al biedt deze dienst alleen het aanbod van de publieke omroep. Dat betekent: alles live en uitgesteld zien van de zenders NPO 1, 2 en 3. Ook de uitgezonden films (ruim honderd plus een slordige tweehonderd documentaires) en series (zo’n zeventig) blijven lang beschikbaar. Prijs: 2,95 euro per maand

Hayu

Op deze dienst is het toverwoord ‘reality’. Denk aan series als Keeping up with the Kardashians en Real Housewives. Ook misdaadfans en liefhebbers van datingshows komen hier aan hun trekken. De meeste titels gaan in Nederland in première op dezelfde dag als in de VS. Prijs: 5,99 euro per maand

Discovery+

In tegenstelling tot andere platforms, concentreert Discovery+ zich op programma’s, series en documentaires over ‘het echte leven’. Het aanbod komt van zenders als Discovery, Investigation Discovery, TLC, Animal Planet en de BBC. Ook kun je live de uitzendingen van Eurosport zien. Prijs: het goedkoopste abonnement (zonder sport) is 39,99 euro per jaar.

Mubi

Een paradijs voor cinefielen die de blockbusters liever links laten liggen. Denk dus aan culthits, klassiekers en arthouseproducties. De database telt maar liefst 150.000 films en documentaires. Prijs: het goedkoopste abonnement is 71,88 euro per jaar.

Picl

Dit platform voor arthousefans betreft een mooie samenwerking tussen de Nederlandse filmhuizen en de Stichting Nederlandse Filmpromotie. Je favoriete lokale bioscoop is nooit de dupe, want die krijgt een deel van het betaalde virtuele toegangskaartje. Betalen per titel. Prijs: vanaf 4,99 euro per titel.

Cinetree

Onder het motto ‘films die langer bijblijven dan dat ze duren’ is hier wekelijks een bescheiden selectie arthouseproducties en documentaires te vinden. Een bewuste strategie om keuzestress die je al snel bij diensten als Netflix ervaart, te voorkomen. Prijs: 7,99 euro per maand. Let op: sommige titels moet je los huren (meestal voor 2,99 of 4,99 euro).

Viaplay

Dit nieuwe platform speelde zichzelf vooral in de kaart door de uitzendrechten van Formule 1 te bemachtigen. Maar er is meer sport, waaronder voetbalwedstrijden (Bundes Liga en Premier League) en darts. Alles is omlijst met een bescheiden collectie films en series. Verwacht ook wat Nederlandse programma’s als Masterchef en Dragon’s Den. Prijs: 13,99 euro per maand.

Apple TV +

Geen grote speler in de streamingoorlog vanwege het geringe aanbod aan films en series (hoofdzakelijk uit eigen stal). Al is de reeks The Morning Show met Jennifer Aniston volgens de vele fans alleen al een abonnementje waard. Prijs: 4,99 euro per maand.

Meer over