Nederlandse inzending Buladó dingt niet meer mee naar een Oscar

De Nederlandse inzending voor de Oscars gaat niet meer op voor de prestigieuze filmprijs. De film Buladó prijkt niet op de shortlist voor de categorie International Film die organisator The Academy heeft uitgebracht.

Het Parool
Tiara Richards en Everon Jackson Hooi in de film Buladó. Beeld Gregg Telussa
Tiara Richards en Everon Jackson Hooi in de film Buladó.Beeld Gregg Telussa

De film van regisseur Eché Janga, met onder anderen Everon Jackson Hooi, Tiara Richards en Felix de Rooy, werd geselecteerd uit dertien Nederlandse aanmeldingen. Buladó ging in september in première op het Nederlands Film Festival en werd daar bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Film. Het verhaal gaat over een familie op Curaçao en is gedeeltelijk gebaseerd op een lokale slavensaga.

De Deense inzending Another Round (originele titel: Druk), die deels werd gefinancierd door het Nederlandse filmfonds en mede is geproduceerd door het Amsterdamse bedrijf Topkapi, haalde de lijst wel. Ook Quo Vadis, Aida?, over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide gepleegd door Bosnisch-Servische troepen, staat op de shortlist. In de inzending van Bosnië en Herzegovina zijn onder meer de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga te zien.

De shortlist bestaat verder uit films uit Chili, Tsjechië, Frankrijk, Guatemala, Hong Kong, Iran, Ivoorkust, Mexico, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Taiwan en Tunesië. The Academy maakt op 15 maart de nominaties voor de Oscars bekend. De prestigieuze filmprijzen worden op 25 april uitgereikt.

null Beeld Gusto
Beeld Gusto
Meer over