Nederlandse documentaires in de prijzen bij International Emmy Award

Twee Nederlandse documentaires zijn in de prijzen gevallen bij de International Emmy Awards in New York.

ANP
De hoofdrolspeler in de documentaire, balletdanser Ahmad Joudeh, staat tussen de Nederlandse regisseur Roozbeh Kaboli (links) en producent Iris Lammerstma in. Beeld AFP
De hoofdrolspeler in de documentaire, balletdanser Ahmad Joudeh, staat tussen de Nederlandse regisseur Roozbeh Kaboli (links) en producent Iris Lammerstma in.Beeld AFP

De documentaire van het NTR-programma Het Uur van de Wolf, getiteld Dance or Die, werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Arts Programming. In de categorie Documentary won Bellingcat - Truth in a Post-Truth World, geregisseerd door Hans Pool.

Dance or Die vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, genaamd Ahmad Joudeh, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om zijn geboortegrond te kunnen ontvluchten grijpt hij dan ook met beide handen aan.

De Nederlandse productie versloeg hiermee drie geduchte concurrenten: John And Yoko: Above Us Only Sky, Michel Legrand: Sans Demi-Mesure en Ópera Aberta: Os Pescadores De Pérolas.

Burgerjournalisten

Ook de documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World, geregisseerd door Hans Pool, werd bekroond met een Emmy. De Nederlandse VPRO productie liet in de categorie Documentary de Braziliaanse docu A Primeira Pedra, Louis Theroux’s Altered States en Witness: India’s Forbidden Love van Al Jazeera English achter zich.

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld naar de MH17-ramp, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Regisseur Pool is naast zijn winnende documentaire bekend van de series Van Dis in Afrika met auteur Adriaan van Dis en de twee Rusland documentaire-reeksen met Jelle Brandt Corstius Van Moskou tot Madagan en Van Moskou tot Moermansk.

Prijswinnaars Femke Wolting en Hans Pool. Beeld AFP
Prijswinnaars Femke Wolting en Hans Pool.Beeld AFP
Meer over