Plus

Nederlander tekent nieuwste Suske & Wiske: 'Ik wilde een hommage maken'

Voor het eerst is een Nederlandse tekenaar verantwoordelijk voor een volledige uitgave van Suske en Wiske. Gerben Valkema tekende het boek Cromimi, het eerste deel van een jaarlijks terugkerende hommage aan de in Nederland en België zo populaire stripfiguren.

Kees Graafland
Cromimi is getekend door Gerben Valkema Beeld Standaard Uitgeverij
Cromimi is getekend door Gerben ValkemaBeeld Standaard Uitgeverij

Is dit het hoogst haalbare voor een striptekenaar?
"Dit kun je wel een hoofdprijs noemen, ja," zegt Gerben Valkema (37) uit Haarlem. "Wie heeft Suske en Wiske niet gelezen? Als kind van 6, 7 jaar verslond ik vele kilo's van het stripboek."

"Als je dan wordt gevraagd je jeugdhelden te tekenen, is dat een ontzettende eer. Tegelijkertijd geeft dat tekenen van je helden ook wel een gek gevoel. Donald Duck, Olivier B. Bommel, Tom Poes en dan nu ook Suske en Wiske. Langzamerhand kan ik ze allemaal afstrepen."

Hoe kwam de uitgever bij jou terecht?
"Stripschrijver Yann Le Pennetier, die een echte jeugdheld van mij is, had het scenario voor Cromimi geschreven. De uitgeverij zocht daar een tekenaar bij, maar Yann werd maar niet warm van de tekeningen die hij voorgelegd kreeg. Tot hij die van mij zag, zo heb ik gehoord."

"Het klikte vanaf het begin. We wilden allebei een hommage maken. Een Suske en Wiske zoals wij ze als kind graag lazen, met grappen en pit. En geen parodie. Daarin vonden we elkaar."

Was het moeilijk tekenen?
"Het duurde even voordat ik Wiske goed naar mijn zin kon tekenen. Wat was haar gezicht lastig, zeg. Ik had moeite met dat eierkopje, het strikje in het haar en de expressie op haar gezicht. Pas toen ik teruggreep naar een wat oudere versie van haar kapsel, met iets langer haar, viel alles op zijn plek."

"Ik mocht van de uitgever ook mijn eigen stijl van tekenen houden. Dus ik heb Wiske iets meer welvingen, heupen en taille gegeven, en iets andere schoenen. Zo komt ze iets pittiger over, iets geloofwaardiger als een jong meisje van een jaar of 13, 14." Lachend: "Hoe oud is ze eigenlijk? Ik heb geen idee. Ze is er gewoon."

Wat ging makkelijker?
"Ik heb er zo'n 9 maanden aan gewerkt. Het eerste deel van de week werkte ik aan Elsje, een dagstrip die in verschillende kranten verschijnt. Het tweede deel van de week besteedde ik aan Suske en Wiske. Naarmate de deadline naderde, gingen er ook steeds meer avonden aan op."

"Aanvankelijk zag ik erg op tegen die lange periode van werken aan de strip. Bij Elsje ben ik gewend aan een strookje papier op een pagina - dat is heel direct en snel. Een dag later kun je alweer resetten en door met een volgende strip. Maar de langere periode voor Suske en Wiske beviel me eigenlijk erg goed. Je kunt een verhaal rustiger vertellen, met een mooie aanloop."

Waaraan kunnen we zien dat jij deze Suske en Wiske hebt getekend?
"Ik hoor vaak dat mijn stripfiguren een heel duidelijke expressie in het gezicht hebben. Dat ze daardoor erg levendig zijn, met veel energie. Verder heb ik Elsje een paar keer in de Suske en Wiske verwerkt. Ook ikzelf, schrijver Yann en de uitgever komen erin voor. Je kunt ons op de eerste pagina uit een kroeg zien lopen."

"Dat soort knipogen zitten erin, maar wel ergens in een hoekje, hoor, het moet allemaal niet teveel afleiden van het verhaal. Verder neig ik qua tekenstijl richting de strips over Guust Flater."

De cover van Cromimi. Beeld Standaard Uitgeverij
De cover van Cromimi.Beeld Standaard Uitgeverij

Trots op het eindresultaat?
"Ik ben er heel trots op dat ik dit heb mogen doen. Volgens mij is het ook een goed boek geworden. Naast de strip Elsje, die ik samen met Eric Hercules maak, is dit een heel groot hoogtepunt. En dat ik het dan samen heb mogen doen met een ontzettend goede schrijver als Yann, maakt me helemaal trots."

Cromimi

Het boek Cromimi is de eerste van een jaarlijkse hommage aan Suske en Wiske. "Elk jaar lenen we het 'merk' uit aan een duo: een schrijver en een tekenaar. Zij maken het eindejaarsverhaal, dat in die zin losstaat van de Suske en Wiske-reeks. Yann en Gerben vormen het eerste duo. Voor volgend jaar is inmiddels alweer een ander duo aan de slag," legt Kelly van de Pas van Standaard Uitgeverij uit.

Cromimi neemt de lezers mee naar het begin van de 20ste eeuw, toen een Belgische expeditie naar de Himalaya trok. De expeditieleden vinden er een zogenoemde 'Cro-Magnon-mens' onder het ijs.

De vondst wordt opgeborgen in een diepvriezer in de kelders van het natuurhistorisch museum in Brussel. Al snel verdwijnt het uit het zicht en wordt het vergeten. Jerom kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat samen met Suske, Wiske, Lambik en Tante Sidonia op onderzoek uit in de kelders van het museum.

Natuurlijk vinden de helden daar de ingevroren mens. Niets te vroeg, want het ijsblok is al enige tijd aan het smelten. Als de 'Cro-Magnon-mens' tot leven komt, heeft hij een grote verrassing in petto...

Meer over