Nederland viert dinsdag 200ste geboortedag Charles Dickens

Ook Nederland staat stil bij de 200ste geboortedag van de Britse schrijver Charles Dickens. De schrijver werd dinsdag 200 jaar geleden geboren in Landport in het zuiden van Engeland.

ANP/Redactie
Acteurs van het 'Dickens Fellowship', in Rochester (Engeland). Beeld getty
Acteurs van het 'Dickens Fellowship', in Rochester (Engeland).Beeld getty

Wie aan Dickens in Nederland denkt, krijgt meteen Deventer op het netvlies. De stad aan de IJssel is elk jaar in december het toneel van het Dickens Festijn. In de stad lopen dan personages uit de boeken van de bekende auteur rond.

Het festijn beleeft op 15 en 16 december zijn 22ste editie. In verband met twee eeuwen Dickens is het dit jaar een extra groot feest. Zo zullen er ongeveer 50 poppenhuizen en miniaturen te zien zijn tijdens een expositie in de Bergkerk in de Sallandse plaats. De verhalen van Dickens moeten miniatuurbouwers inspireren tot 19e-eeuwse kunstwerkjes. Ook zijn er voorafgaand aan het feest extra dagen waarop wordt voorgelezen uit de boeken van Dickens.

Het Dickens Museum in Bronkhorst (Gelderland) pakt eveneens uit. Dinsdag wordt er een porseleinen beeld van de schrijver onthuld, gemaakt door Ewa Poray. Het stelt de schrijver voor terwijl hij voor de laatste keer voorleest uit eigen werk. Aan het eind van zijn optreden op 8 maart 1870 zei hij: 'Vanuit deze felle lichten zal ik nu voor eeuwig verdwijnen'. Dickens overleed op 9 juni 1870.

Dickensvertolker Peter Session speelt deze scène na, wat te zien is op een videoscherm.

De British Council in Amsterdam wil extra festiviteiten organiseren rond de geboortedag van Charles Dickens. Welke en waar precies is nog onduidelijk.

Meer over