Nationale Opera en Ballet eist boete van ministerie terug

Een twaalfjarig kind speelt met twee volwassenen een operascène op drie meter hoogte, zonder valbeveiliging. Mag dat? De stichting Nationale Opera en Ballet vindt van wel en eiste dinsdag bij de rechtbank een boete van 18.000 euro terug. Die was opgelegd omdat het optreden in strijd zou zijn met de Arbeidsomstandighedenwet.

Jasper Bol
Decoratelier van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet Beeld anp
Decoratelier van De Nederlandse Opera en Het Nationale BalletBeeld anp

Het decorstuk dat een brede marmeren balk voorstelt, ruim anderhalve meter breed en oplopend tot drie meter hoog, wordt sinds 1998 gebruikt in de opera Siegfried. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het gevaarte te hoog voor de spelers en verwijst naar de richtlijnen van het Arbeidsomstandighedenbesluit. De Nationale Opera denkt daar anders over en stelt dat de juiste procedures zijn gevolgd uit de Arbocatalogus Podiumkunsten van 1998. Na de boete is bij de voorstellingen in 2013 en 2014 toch een hek geplaatst.

Volgens technisch directeur Frans Huneker van de opera verpest het hek echter het beeld van de uitvoering. "Met een hekje snij je door het kunstwerk heen." Professionals repeteren om niet te vallen, zei hij verder. Dat geldt ook het kind, waarvoor de situatie bij elke herneming opnieuw wordt getoetst.

Een hekwerk zou juist gevaarlijker zijn, stelde Huneker. Spelers zoeken onbewust contact met een hek. "Dat hek staat daar, en daar moet iets mee," zei hij. Als er geen hek staat, is een speler zich meer bewust van het valgevaar. Algemeen directeur Els van der Plas van de opera vindt Siegfried juist een voorbeeld van aandacht voor veiligheid: "Wij gaan anders om met de risico's dan in de bouw."

Handhaving
De advocaat van de stichting betoogde dat er door diverse maatregelen geen sprake was van valgevaar. De balk was stroef gemaakt, er werd een volgspot gebruikt en er was voldoende gerepeteerd.

Daar stelde de advocaat van het ministerie tegenover dat handhaving van het besluit voorop hoort te staan. "Voor een podiumkunstenaar en een bouwvakker werkt zwaartekracht hetzelfde."

De rechtbank doet uiterlijk 24 mei uitspraak.

Meer over