Plus

Narcos-acteur Moura: 'Deze rol leg je niet achteloos naast je neer'

Hoe speel je een van de grootste drugsdealers aller tijden? Acteur Wagner Moura heeft er in de serie Narcos ruime ervaring mee opgedaan.

Ab Zagt
Wagner Moura: 'Je gaat toch op zoek naar de mens achter de misdadiger' Beeld Maarten de Boer/Getty Images
Wagner Moura: 'Je gaat toch op zoek naar de mens achter de misdadiger'Beeld Maarten de Boer/Getty Images

Aan de lichamelijk conditie van Wagner Moura (40) is te zien dat het spelen van Pablo Escobar in de Netflixserie Narcos alweer enige tijd achter hem ligt. Zijn postuur oogt normaal. De vele kilo's - rond de twintig - die hij aankwam om de Colombiaanse drugsmagnaat overtuigend te kunnen spelen, is hij weer kwijt.

Toch zit Escobar nog steeds in het hoofd van de Braziliaanse acteur, vertelt hij in Los Angeles waar hij is om het tweede seizoen van Narcos toe te lichten.

De lange draaiperiode was slopend en vergde alles van hem, zegt hij. "Dit is geen rol die je zomaar eventjes achteloos naast je neerlegt. Het zal zeker nog maanden duren voordat ik afstand van hem zal hebben genomen."

Fenomeen
Pablo Escobar was zelfs in de wereld van drugshandel, waar een moord meer of minder weinig uitmaakt, een fenomeen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan vierduizend moorden.

Als hoofd van het meedogenloze Medellinkartel verdiende hij in zijn hoogtijdagen zestig miljoen dollar per dag. Hij schiep een staat in een staat, ruim 750.000 trawanten waren bij hem in dienst.

De druk om Escobar geloofwaardig te spelen was behoorlijk, zegt Moura. "Per slot van rekening is Escobar de bekendste Colombiaan aller tijden. Daar is de bevolking tegenwoordig niet al te trots op, maar ik heb in diverse gesprekken aangegeven dat wij in onze serie de Colombianen niet veroordelen, maar ook aantonen dat zij slachtoffers van Escobar waren."

Monster
Ook de visie op Escobar in Narcos lag onder een vergrootglas. "Zeker, er zijn talloze boeken over hem geschreven. Iedereen die hem heeft overleefd, heeft zijn ervaringen te boek gesteld. Zelfs een ober die hem vaag kende, heeft zijn herinneringen opgeschreven. Daar had ik weinig aan. Maar ook zijn broer en zijn zoon hebben hun memoires geschreven. Daar had ik veel meer aan, maar uiteindelijk schep je als een acteur je eigen rol. Ondanks alle research maak je zelf je keuzes."

Moura wilde niet in zijn vertolking in clichés vervallen. Daarom bemoeide hij zich met het script, ook van het tweede seizoen dat inmiddels ook op Netflix beschikbaar is. "Je gaat toch op zoek naar de mens achter de misdadiger. Dat is geen originele aanpak, maar voor iemand die als een soort monster wordt beschouwd door velen vond ik het wel belangrijk."

"Het familie­leven van Escobar was heel belangrijk voor hem. Tien jaar lang heeft hij door zijn manier van leven zijn familie niet kunnen zien. Uiteindelijk wordt die band met zijn gezin ook zijn ondergang."

Relletje
In 1993 werd Escobar door een politiemacht neergeschoten toen hij zijn zoon bezocht. Ook dat einde zal in het tweede seizoen te zien zijn.

Rond de nieuwe afleveringen ontstond enkele maanden geleden een relletje toen de broer van Escobar inzage eiste in de scenario's van het tweede seizoen. Hij beweerde dat in de eerste serie talloze onwaarheden en verdraaiingen zitten. Op het verzoek werd door de producenten niet ingegaan.

Voor Moura is Escobar nu een afgesloten hoofdstuk. "Ik hoop binnenkort een film te gaan regisseren met een politiek thema. Hopelijk ben ik dan eindelijk klaar met deze rol die mij overigens veel heeft gebracht."

Beide seizoenen van Narcos zijn te zien op Netflix.

undefined

Wagner Moura als Pablo Escobar(r) in het tweede seizoen van Narcos Beeld Netflix
Wagner Moura als Pablo Escobar(r) in het tweede seizoen van NarcosBeeld Netflix
Meer over