PlusGallery Viewer

Nadine van den Bosch: ‘Ik kocht onlangs op basis van een snapshot’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Nadine van den Bosch (31), freelance curator en programmamanager Young Collectors Circle, vindt beurzen erg geschikt om nieuwe kunstenaars en nieuwe galeries te ontdekken.

Manuela Klerckx
null Beeld Gallery Viewer
Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst laat mij op een andere manier naar de wereld kijken, geeft nieuwe inzichten en biedt ruimte voor reflectie. Kunst kan ontroeren, vreugde brengen of juist verdriet en onmacht oproepen. Ik kan me een leven zonder kunst niet voorstellen.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Als kind was ik vaak creatief bezig en er waren volop kunstboeken in huis. Later heb ik me hier tijdens mijn studie kunstgeschiedenis verder in verdiept.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik lees regelmatig artikelen op ArtNews, The Art Newspaper en Artnet. Daarnaast ben ik al jaren een trouwe lezer van Metropolis M.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Het allerliefst kijk ik kunst in de studio van de kunstenaars. Daarnaast bezoek ik graag galeries, kunstbeurzen en musea. Beurzen zijn erg geschikt om nieuwe kunstenaars en nieuwe galeries te ontdekken, daar laat ik me dan ook graag verrassen. Online volg ik kunstenaars op Instagram.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop gemiddeld zo’n vier a vijf werken per jaar. Dat is altijd een mix van uniek werk en werk in oplage. Hoewel we niet zo groot wonen, probeer ik me niet te laten belemmeren in mijn keuzes.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Dat wisselt, meestal in de galerie of op een beurs en een enkele keer online of op een veiling. Zo kocht ik onlangs een werk van Isabelle Andriessen, op basis van een snapshot dat de galeriehouder mij appte. Extra spannend om ‘mijn’ werk een paar weken later voor het eerst op Art Rotterdam in het echt te zien. Gelukkig was het werk nóg mooier dan ik al hoopte!”

Josefin Arnell - Chicks with Ticks 3, (2018), Galerie Stigter Van Doesburg  Beeld GALLERY VIEWER
Josefin Arnell - Chicks with Ticks 3, (2018), Galerie Stigter Van DoesburgBeeld GALLERY VIEWER

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn vriend en ik beslissen altijd samen, maar ik kom meestal met het voorstel om een werk aan te kopen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik verheug me altijd op de tentoonstellingen bij Upstream, Akinci en Martin van Zomeren. Ik weet dat ik daar door originele en gedurfde keuzes altijd blij verrast word.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik zou ontzettend graag een werk van Alicja Kwade aan mijn collectie toevoegen, haar installaties zijn kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. En een Candy Spill van Félix González-Torres: toen ik dit werk jaren geleden voor het eerst in het echt zag, was ik zo ontroerd door de kwetsbaarheid die het uitstraalt. Het verbeeldt het gewicht van zijn geliefde Ross Laycock, voor die in 1991 aan aids overleed. En verder zou ik ook geen nee zeggen tegen een werk van Tracey Emin, haar feministische werk is compromisloos en altijd to the point.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Bij het werk van Caroline Walker uit Groot-Brittannië bekruipt me het gevoel dat je – als een voyeur – ergens naar binnen gluurt. Zij portretteert vrouwen die vaak onzichtbaar zijn in de wereld, zoals kamermeisjes en kleermaaksters.”

“David Noro is een getalenteerde jonge schilder, die ik een paar jaar terug ontdekte op de Gerrit Rietveld Academie. Zijn vrolijke, onbevangen manier van schilderen spreekt mij erg aan.”

“Josefin Arnell schakelt moeiteloos tussen performance, video, schilderkunst en sculptuur. Voor mij springen vooral haar tekeningen eruit – ze zijn expliciet, met een vleugje absurdisme.”

David Noro - Someone's Always Listening Althuis Hofland Fine Arts  Beeld GALLERY VIEWER
David Noro - Someone's Always Listening Althuis Hofland Fine ArtsBeeld GALLERY VIEWER

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Nadine van den Bosch, programmamanager en curator kreeg als kind al ­stapels kunstboeken ­voorgeschoteld. Beeld Saffron Pape
Nadine van den Bosch, programmamanager en curator kreeg als kind al ­stapels kunstboeken ­voorgeschoteld.Beeld Saffron Pape
Meer over