PlusTen Slotte

Muzikant Bob Fosko (64) overleden

Bob Fosko, pseudoniem voor de op 4 oktober te Baarn geboren Geert Timmers, overleed vrijdag op 64-jarige leeftijd. Hij leed al geruime tijd aan slokdarmkanker. Op zijn sterfdag werd nog zijn single Fluiten uitgebracht.

Maarten Moll
Bob Fosko. Beeld ANP Kippa
Bob Fosko.Beeld ANP Kippa

En dan ga je dood en is de eerste reactie toch: of heb je soms poep in je hoofd? Naar het nummer Poep in je hoofd dat Bob Fosko als zanger van de band De Raggende Mannen zo treffend schreeuwzingend ten gehore bracht. Met ook die ene onvergetelijke, door velen geciteerde volzin: ‘Zal ik jou eens effe lekker in je bek schijten?’

In 2019 werd bekend dat Fosko slokdarmkanker had. Onderzoek in het ziekenhuis bracht uitzaaiingen aan het licht. “Het ziet er niet erg gunstig uit allemaal,” zei de zanger vorig jaar januari tegen Het Parool. “Maar in februari beginnen we met chemo. Misschien slaat die aan. Ik probeer het maar zo licht en luchtig mogelijk te houden, dat is ook beter voor de mensen om me heen.”

Ingetogen

In het televisieprogramma Pauw zong hij later dat jaar met zijn dochter Ella het lied Het klopt, waarin hij het over zijn naderende einde verhaalt. ‘Het klopt, het klopt/ Achter mijn hart, diep in mijn keel (...) Ik blijf zingen, ik ga niet zitten, laat van me horen, zo lang het kan.’

Dat zong hij een stuk ingetogener dan men doorgaans van hem gewend was, want Bob Fosko herinneren we ons toch vooral als die schreeuwlelijk van die, met alle respect, lawaaiband De Raggende Manne. Toen hij had ontdekt dat hij met zijn manier van zingen zijn vorm had gevonden, had hij niet gedacht dat hij daar zo ongeveer tot zijn dood mee zou doorgaan.

“Natuurlijk niet,” zei hij in deze krant, “maar ik weet nog goed wat een vriend zei toen we net waren doorgebroken: ‘Dit is precies wat jij bent, koester het.’ Hij had gelijk. Ik had in andere bands gezongen, maar in De Raggende Manne viel alles op zijn plaats. Het was of de speeltuin openging.”

Campagneliederen

Het zou hem geen recht doen als hij alleen als die zanger zou worden herinnerd. Bob Fosko/Geert Timmers was meer. Hij schreef campagneliederen voor de SP, was een van de mannen achter Hakkûhbar, de groep die in 1996 een nummer 1-hit scoorde met het lied Gabbertje.

Hij leende zijn stem aan de reclame (die schreeuwerd van ‘4 uur Cup-a-Soup, dat zouden meer mensen moeten doen’), was zeventien jaar lang Pietje Precies in het Sinterklaasjournaal, was als acteur te zien in het theater en op televisie, en zong in musicals (My Fair Lady, Doolitle).

En dan zijn we nog heel veel vergeten. Een van zijn laatste rollen was die van kok in de televisieserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Oja, hij was de initiator achter de Hard Rock Karaoke, die hij had opgepikt in Amerika. Over die diversiteit, over al die verschillende rollen die hij speelde, zei hij: “Nooit moeite mee gehad. Als kind droomde ik er al van in de orkestbak te belanden en daar dan overal aan te mogen zitten.”

In het AD blikte hij tevreden terug op zijn loopbaan. “Ik heb er alles aan gedaan niet in een tredmolen te geraken en steeds weer dezelfde dingen te doen. Misschien waren er meer deuren voor me geopend als ik een meebuigend karakter had gehad, maar dat zij dan maar zo. Ik mag dan soms een zeurpiet zijn, ik kan alleen maar positief zijn over de dingen die ik nalaat.’'

Fosko – de naam was afgeleid van het populaire chocolamelkmerk Fosco – en zijn vrouw Vera hadden drie kinderen en vijf kleinkinderen. Om nog even op de klassieke pophit Poep in je hoofd terug te komen dat het in dit Spotifytijdperk heel goed doet bij de jeugd. “Alle kinderen kennen het, dus ook mijn kleinkinderen. Laatst vroeg mijn zoon nog wanneer ik die kleintjes nou eindelijk eens ga vertellen dat opa de zanger van Poep in je hoofd is.”

Hopelijk heeft Bob Fosko dat nog aan de kleintjes kunnen vertellen.

null Beeld Anne-Marie van Rijn
Beeld Anne-Marie van Rijn
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over