Muziekproducent Jerry Wexler (91) overleden

LOS ANGELES - De Amerikaanse muziekproducent Jerry Wexler, die de term rhythm and blues bedacht, is in zijn huis in Florida overleden. Dit heeft zijn platenmaatschappij vrijdag laten weten. Wexler is 91 jaar geworden. De oorzaak van zijn dood is niet bekend gemaakt. Volgens Amerikaanse media had hij hartproblemen.

Wexler werkte met grote namen in de muziek, zoals Bob Dylan, Cher, Led Zeppelin, Carlos Santana en Dusty Springfield. Wexler stond van 1953 tot 1975 samen met Ahmet Ertegun aan het hoofd van de platenmaatschappij Atlantic. Hij was onder meer producent van Respect van Aretha Franklin, een nummer van de hand van Otis Redding. Andere door Wexler geproduceerde hits zijn When a man loves a Woman van Percy Sledge en In the Midnight Hour van Wilson Pickett.

Rockbands
Atlantic had aanvankelijk vooral artiesten onder contract die soul en rhythm en blues maakten. Later tekenden ook rockbands als Led Zeppelin en Buffalo Springfield, de groep van Neil Young en Stephen Stills, bij de maatschappij.

Wexler vertrok in 1975 bij Atlantic en ging bij Warner Bros Records aan de slag. In 1979 won Bob Dylan een Grammy met het door Wexler geproduceerde Slow Train Coming.

In de jaren tachtig werkte Wexler onder meer met de Dire Straits, Santana en George Michael. (ANP)

Jerry Wexler Foto AP Beeld
Jerry Wexler Foto AP
Meer over