Recensie

Muziek Angus en Julia Stone in de HMH zo zoet dat kiezen pijn doen (***)

Het is soms zo mierzoet dat je kiezen er pijn van doen en Angus zingt nogal onvast, alsof er continu iemand de volumeknop heen en weer draait. Maar daar staan de prachtige liedjes tegenover van Angus en Julia Stone in de Heineken Music Hall.

Saskia Naafs
null Beeld Paul Bergen
Beeld Paul Bergen

'You're the one that I want,' zingt Julia Stone. Ze rekt de lettergrepen tot het uiterste op, haar intonatie is zwoeler dan zwoel. Het nummer uit Grease van Olivia Newton John en John Travolta staat ook op het nieuwe titelloze album van het Australische broer-en-zusduo Angus en Julia Stone.

Het was alweer vier jaar geleden dat ze met z'n tweeën een plaat maakten. Ditmaal schreven ze samen aan de liedjes. Dat leidde tot zeer geslaagde nummers , maar als 'You're the one that I want' wordt ingezet, denk je: laat maar, dat kennen we nu wel, van vrolijke popklassiekers trage ballads maken.

Niet zwoel meer
Maar dan wordt het tempo opgevoerd, komen de warme klanken van lap guitar en banjo erbij en zingt Julia niet zwoel verleidelijk meer, maar scherp en verwijtend: 'You'd better shape up!' Zo krijgt het rechttoe rechtaan popnummer een extra lading.

Eigenlijk is dat ook zo met de rest van de nummers. Sommige worden erg kaal uitgevoerd, met sobere begeleiding op gitaar en weinig dynamiek in de stem. Wederom een cover, Sam Smiths 'Stay with me', is een lief zoet liedje, maar ook niet meer dan dat. Als Angus de leiding neemt in 'Praise you', zakt de aandacht zelfs even weg.

Onvast
Niet alleen omdat hij een valse start maakt, het heeft ook met zijn manier van zingen te maken: nogal onvast, alsof continu iemand de volumeknop heen en weer draait. Daar staan gelukkig genoeg prachtige liedjes tegenover, zoals het opwekkende nieuwe 'A heartbreak', dat als een vrolijke mars door het bos klinkt. Op 'Heart beats slow' kunnen we lekker wegdromen op het rootsy gitaarsamenspel.

Ook erg mooi is het duidelijk door Neil Young geïnspireerde, rockende 'Crash and burn'. Mede dankzij de goede gitarist (die ook banjo en lap guitar speelt) zijn dit de uitschieters van de avond. De nummers van alleen broer of zus die zichzelf begeleiden, zijn eigenlijk het minst. Neem het liedje dat Julia voor de bruiloft van twee vrienden schreef, 'The Wedding Song': zo mierzoet dat je kiezen er pijn van doen. Het adagium 'minder is meer' geldt dan ook niet voor dit ­folky duo. Je zou ze juist willen toeschreeuwen: meer, meer, meer!

Meer over