Museum Oosterbeek krijgt 'wereldvredesvlam'

Naast het Airborne Museum in Oosterbeek bij Arnhem komt een monument te staan, waarin een eeuwige vlam gaat branden. Het is de bedoeling dat deze 'wereldvredesvlam' op 21 september tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem in september 1944 wordt aangestoken.

Redactie

De oorspronkelijke wereldvredesvlam brandt sinds 1999 in Wales (Groot-Brittanië). In dat jaar werd brandend vuur vanaf vijf continenten naar Wales gebracht in het kader van een wereldwijde vredesactie. Vanuit Wales is de vlam ondertussen over de hele wereld verspreid en aangeboden aan leiders als Nelson Mandela en Desmond Tutu.

Drie inwoners van Renkum, waar Oosterbeek bij hoort, kwamen vorig jaar op het idee het vredesvuur naar Oosterbeek te brengen. Volgens hen symboliseert het drukbezochte Airborne Museum internationaal de relatie tussen 'herdenken en de weg voorwaarts naar vrede'.

Het Renkumse gemeentebestuur heeft nu toestemming gegeven voor de bouw van een monumentje waarin de vlam kan branden. Het college noemt de vlam 'een hedendaagse aanvulling op het waardevolle verhaal van de Slag om Arnhem' en een 'belangrijke boodschap voor volgende generaties'.

Meer over