'Musea kunnen kunst doorontwikkelen'

MAASTRICHT - Musea zijn geen rustplaats voor dode objecten. Een museum met moderne kunst kan zich profileren als een levendige plek, waar kunst wordt doorontwikkeld.

Dat concludeert Vivian van Saaze van de Universiteit Maastricht, die kunstwerken in de vorm van installaties onderzocht in het Van Abbemuseum (Eindhoven), het Bonnefantenmuseum (Maastricht), het S.M.A.K. (Gent) en het Museum für Moderne Kunst (Frankfurt). Van Saaze, die volgende week op haar onderzoek promoveert, komt met aanbevelingen voor een nieuwe manier van het beheren van moderne collecties.

Musea kopen steeds vaker installaties aan, die zijn gemaakt van vergankelijk materiaal. Of objecten die voorzien zijn van afspeelapparatuur, die op den duur slijt. Ook worden sommige installaties speciaal voor een bepaalde ruimte opgebouwd, zodat ze van karakter veranderen wanneer een museum die kunst aankoopt en wil exposeren. De vraag is hoe dergelijke kunst te conserveren valt, zodat volgende generaties het ook nog kunnen bekijken. (ANP)

Meer over