PlusExpositie

Moon Gallery Garden wil de eerste permanente galerie op de maan openen

Kees Keijer
Kunst van 1x1x1 centimeter krijgt een plek op de maan. Beeld Jamal Ageli
Kunst van 1x1x1 centimeter krijgt een plek op de maan.Beeld Jamal Ageli

Achter een van de grote ramen van Zone2Source, het podium voor kunst, natuur en technologie in het Amstelpark, staat een astronautenpak. Het is onderdeel van het nationale project Unlocked/Reconnect waarmee kunstinstellingen in Nederland gezamenlijk de heropening na de coronalockdown vieren. Het pak is gemaakt door Cocky Eek en Johannes Sterk.

Naast het pak staat een model van een maanlander. Uit de glimmende doos op drie telescopische poten kruipt een robotkarretje.

De tentoonstelling Moon Gallery Garden wil de eerste permanente galerie op de maan openen. Het idee is om maar liefst honderd kunstwerken mee te sturen met een van de volgende commerciële maanvluchten. Men streeft naar 2022, maar misschien wordt het 2025.

De honderd kunstwerken worden noodgedwongen piepklein, want in de ruimtevaart telt elke gram. Er is een grid ontworpen van tien bij tien centimeter. Daarop passen kunstwerkjes van elk 1 x 1 x 1 centimeter. Dit letterbak-achtige object krijgt een plek aan de zijkant van de maanlander en zal zo permanent te zien zijn. De Moon Gallery wil, heel ambitieus, cultuur brengen naar een toekomstige interplanetaire maatschappij.

Er is overigens al wel een kunstwerk op de maan, van de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het aluminium figuurtje is een eerbetoon aan veertien omgekomen astronauten en kosmonauten, die in een begeleidende plaquette worden genoemd.

Ongeveer de helft van de honderd vakjes is gevuld en de bestaande plannen worden bij Zone2source toegelicht. Van sommige minikunstwerkjes zijn grote versies te bewonderen, andere worden beschreven in posters en video’s. Het is nogal een puzzel, maar langzaam kom je meer te weten over de ontwerpen. Onder de deelnemers zijn naast professionele kunstenaars nogal wat wetenschappers en vormgevers. Diverse deelnemers doen iets met geur of dna, dingen die ontbreken op de maan maar die wel typerend zijn voor het leven op aarde. Anderen doen iets met taal, bijvoorbeeld door symbolen te maken waarin de menselijke cultuur wordt samengevat.

Guy Livingston schreef een tekst over oorlogen en andere gruwelijkheden. Het papier wordt verbrand en de as gaat naar de maan. Diverse deelnemers willen graag eens een vrouw naar de maan sturen. Maar hoe is dat te doen binnen de beperking van een vierkante centimeter? Maria Beaumaster en Sarah Bovelett hebben hun vierkantje gevuld met menstruatiebloed. Dana LaMonda wil een foto van een vrouw meesturen, nadat die door een laser is samengepakt tot sterrenstof.

Wie een goed idee heeft voor een van de nog lege vakjes, kan een formulier invullen met een geschikt ontwerp.

Wat Moon Gallery Garden

Met Diverse Kunstenaars

Waar Zone2Source, Het Glazen Huis, Amstelpark

Te zien t/m 12/7

Meer over