PlusInterview

Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo: ‘Niemand kan drummen als Steve Gadd’

Mondharmonicaspeelster Hermine Deurloo nam een album op met de grote Steve Gadd op drums. De Amerikaan is er ook bij nu ze met de Big Apple Band door Nederland gaat touren.

Peter van Brummelen
 Hermine Deurloo: ‘Ik mag graag zeggen dat ik les heb gehad van Toots Thielemans.’ Beeld Hollandse Hoogte / Mats van Sool
Hermine Deurloo: ‘Ik mag graag zeggen dat ik les heb gehad van Toots Thielemans.’Beeld Hollandse Hoogte / Mats van Sool

Het gedrumde intro van Paul Simons Fifty Ways To Leave Your Lover: van Steve Gadd. Alleen al dat nummer maakt van Gadd een legendarische slagwerker. Maar er is nog veel meer. Te horen was de nu 74-jarige Amerikaan ook op platen en tijdens concerten van Steely Dan, Kate Bush, Chet Baker, Frank Sinatra, Chick Corea, James Tayor, Paul McCartney, B.B. King, 10cc, George Benson en James Brown. To name but a few.

Lange lijst

En nu staat de Amsterdamse jazzmuzikante Hermine Deurloo dus ook in die lange lijst van muzikanten en zangers met wie hij heeft gewerkt. Steve Gadd is niet alleen te horen op haar eind vorig jaar verschenen album Riverbeast, hij zal ook achter het drumstel plaatsnemen tijdens een korte Nederlandse tournee van de mondharmonicaspeelster. Zo makkelijk gaan die dingen soms. Gadd werd benaderd door een kennis van Deurloo en zei ‘ja’ tegen het verzoek drums te spelen op Riverbeast.

“Nou, hij wilde natuurlijk wel eerst mijn muziek horen en mij ontmoeten. Het klikte. In de Hilversumse Wisseloord Studios moest ik er maar niet te veel bij nadenken dat ik met de grote Steve Gadd aan het werk was. Hij is een heel gezellige, aardige man. En hij is heel professioneel natuurlijk. Hij werkt heel geconcentreerd, wat alles ook weer relaxed maakt.”

Het Nederlandse tourtje met de Big Apple Band – met behalve Steve Gadd op drums de eveneens Amerikaanse Tony Scherr op bas, Lucva Benedetti op gitaar en Jon Cowherd op toetsen – was een tweede, onverwachte meevaller. “Ik vond het al heel wat met hem een plaat op te nemen, over met hem optreden durfde ik me niet te veel illusies te maken. Maar er vielen wat optredens af die hij zou doen met James Taylor en toen kon het.”

Late bekeerling

Hermine Deurloo is Nederlands voornaamste bespeler van de chromatische mondharmonica (die een veel groter bereik heeft dan de vooral in de blues geliefde diatonische variant). Ze is een late bekeerling tot het instrument; pas op haar 26ste begon ze er aan.

“Ik had toen al wel conservatorium saxofoon gedaan. Alles wat ik daar had geleerd over theorie en improvisatie, kon ik ook op de mondharmonica toepassen. Maar eigenlijk ben ik auto­didact, hoewel ik graag mag zeggen dat ik les heb gehad van Toots Thielemans: ik heb mezelf mondharmonica leren spelen door heel goed naar hem te luisteren.”

Steve Gadd. De 74-jarige drummer uit New York werkte onder anderen samen met Paul Simon, Steely Dan en Eric Clapton. Beeld Clemens Rikken
Steve Gadd. De 74-jarige drummer uit New York werkte onder anderen samen met Paul Simon, Steely Dan en Eric Clapton.Beeld Clemens Rikken

Ze leerde de muziek van Toots Thielemans kennen als leerling aan het Amsterdamse Montessori Lyceum. “De beheerder van de kantine draaide in de pauzes altijd Toots. Dat mistige rooie beest uit de soundtrack van Turks Fruit: zó mooi. Veel later heb ik hem persoonlijk leren kennen. Toen ik eens in België optrad, kwam hij met zijn vrouw langs, ontzettend lief. We hebben ook een keer samen gespeeld: het nummer Killer Joe en wat Braziliaanse dingen.”

Rookworsten

Nogal wat mensen denken dat Toots Thielemans de mondharmonica bespeelt in het muziekje van de tv-reclames voor de rookworsten van Unox. Het is Hermine Deurloo. “Een tijdje geleden heb ik nog een nieuwe versie voor de vegetarische rookworst van Unox ingespeeld. Ontzettend leuk om te doen, maar in mijn eigen werk probeeer ik toch iets verder weg te blijven van Toots.”

De muziek op Riverbeast werd vooral geïnspireerd door de jaren zeventig “Met mijn zus en neefjes en nichtje speelde ik bij de Amstel en op vakantie bij rivieren in Frankrijk. De kinderdroomwereld van toen inspireert me. Maar ook de muziek uit die tijd: de soundtracks van films en tv-series bijvoorbeeld, maar ook songs als Fifty Ways To Leave Your Lover van Paul Simon, Chuck E’s in Love van Rickie Lee Jones, nummers waarin Steve Gadd drumde. Sommige tracks van Riverbeast heb ik echt geschreven met hem in gedachten.”

Wat maakt Steve Gadd volgens Hermine Deurloo tot zo’n goede drummer? “De jazzdrummers met wie ik normaal gesproken werk, zijn veel wilder en drukker. Steve is een heel subtiele popdrummer. Ik vind het spaarzame in zijn spel heel mooi. Tikje hier, klapje daar, roffeltje er tussendoor. Het is allemaal heel doordacht en precies, maar het swingt enorm. Hij heeft een beetje luie, echt onnavolgbare timing. Hij drumt zoals Sinatra zingt: niemand kan dat nadoen.”

Hermine Deurloo en de Big Apple Band treden op 29 februari op in het Bimhuis. Zie voor overige data www.herminedeurloo.com

Meer over