PlusTen Slotte

Modeontwerper Pierre Cardin overleden op 98-jarige leeftijd

De Italiaans-Franse modeontwerper Pierre Cardin is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend om zijn futuristische ontwerpen.

Madelief van Dongen
Pierre Cardin in 2010.  Beeld AP
Pierre Cardin in 2010.Beeld AP

Cardin kleedde vele beroemdheden, zoals Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot en The Beatles, wiens bekende, kraagloze jassen – ontworpen door Cardin – de nieuwe standaard werden voor de jonge generatie.

Het zakelijke gevoel van Cardin zorgde ervoor dat hij ook bij het grote publiek populair werd. Hij verkocht alledaagse voorwerpen zoals pennen, klokken, broeken en schoenen. Zo bracht hij de ontoegankelijke wereld van high fashion naar de massa.

Een design van Cardin.  Beeld AP
Een design van Cardin.Beeld AP

Cardin werd geboren in de buurt van Venetië. Als kind ontvluchtte hij met zijn familie het regime van Mussolini en verhuisde naar Frankrijk. In zijn tienerjaren ging hij in de leer bij een kleermaker.

Het nieuws over zijn dood werd naar buiten gebracht door de Franse Académie des Beaux Arts, waar Cardin sinds 1992 lid van was.

Reacties

Het overlijden van de ontwerper heeft online veel reacties uit de modewereld teweeggebracht. Grote namen als Vogue, Dior en Jean Paul Gaultier delen dinsdag reacties.

In een bericht op Instagram noemt modehuis Dior de ontwerper ‘uniek, gepassioneerd en een symbool van Franse excellentie’. Op hetzelfde medium bedankt Jean Paul Gaultier zijn leermeester voor het ‘openen van de deuren naar de modewereld en het vervullen van mijn dromen’.

Tekst gaat verder onder foto

De Nederlandse modeontwerpster Monique Collignon schrijft op Twitter dat er met Cardin een ‘groot mode-icoon en visionair’ is heengegaan. ‘Pionier van de prêt-à-porter. Een inspiratiebron en voorbeeld toen ik op de academie zat.’

Meer over