Mobieltje verschiet straks van kleur

'Elektronische huid' van Philips, die alle kleuren kan aannemen en bijvoorbeeld om mobiele telefoons kan worden gespannen Beeld
'Elektronische huid' van Philips, die alle kleuren kan aannemen en bijvoorbeeld om mobiele telefoons kan worden gespannen

AMSTERDAM - Een mobieltje dat als een kameleon van kleur verschiet om bij de kledij van de dag te passen. Behang dat zich gedurende de dag aan het buitenlicht aanpast. Ramen die zelf het licht filteren, gordijnen overbodig.

Philips heeft gisteren op een beurs in Japan 'elektronische huid' gepresenteerd, kunststof dat alle kleuren kan aannemen. De 'huid' maakt gebruik van zogeheten elektronische inkt, een techniek die - in zwart-wit - wordt gebruikt voor digitale boeken.

Inmiddels is het bedrijf zo ver dat het in proefopstelling elektronische inkt gereed heeft die alle kleuren kan aannemen en bovendien in staat is motieven te laten zien. Het bedrijf schat dat het over een jaar productierijp is.

''De eerste toepassingen kunnen
e-skins zijn voor mp3-spelers of mobiele telefoons,'' aldus Kars-Michiel Lenssen van Philips Research. De camera van de telefoon bepaalt daarbij de kleur van het apparaat. Het bedrijf oppert ook een waterkoker die wanneer koel, blauw is, maar als water aan de kook wordt gebracht steeds roder wordt.

''In de toekomst is het mogelijk veel grotere oppervlaktes betaalbaar van elektronische huid te voorzien,'' aldus Lenssen. ''Deze techniek kan in potentie elektronisch behang worden.''

''Philips is groot in licht en verlichting,'' zegt Hans Driessen van Philips Research. ''Deze techniek biedt daar grote mogelijkheden. Je zou kunnen denken aan sfeerverlichting met een oppervlakte dat van kleur kan veranderen, of van slimme ramen, die het daglicht gecontroleerd filteren en reguleren.''

Philips is bereid de technologie tegen betaling aan andere fabrikanten beschikbaar te stellen, zoals producenten van e-boeken. Philips maakt die zelf niet.

De 'inkt' werkt door verschillende lagen elektrisch gevoelige kleurdeeltjes over elkaar te leggen. Met stroomstootjes kunnen de deeltjes zo worden gecombineerd dat ze elke kleur kunnen maken. E-inkt is energiezuinig. Er wordt alleen stroom verbruikt om de kleur te veranderen. De huid geeft zelf geen licht.

Het materiaal is flexibel en licht genoeg om apparatuur te bedekken. Voor kledij is het te stug - nog wel. (HERMAN STIL)

null Beeld
Meer over