Albumrecensie

Mirga Grazinyte-Tyla’s exactheid laat te wensen over

null Beeld

Zo diep zijn we dus al gezonken. Op de cover van de laatste cd van het City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) staat de naam van de dirigent, Mirga Grazinyte-Tyla, in vette koeienletters, terwijl de componisten, zonder wie de dirigent helemaal geen carrière zou hebben, in een dun lettertje worden vermeld.

De veel besproken en hoog op het schild gehesen Litouwse Grazinyte-Tyla, meestal Mirga genoemd, werd in 2016 de nieuwe chef van het CBSO, maar gaat er in de zomer van 2022 alweer weg. Wat haar redenen precies zijn, heeft ze nog niet verteld, maar wel dat brexit een rol speelt, net als bij Simon Rattle, die in 2023 het London Symphony Orchestra verruilt voor het radio-orkest in München.

Zou Mirga iets zijn voor het Concertgebouworkest? Ze zou er dit jaar debuteren, maar Covid-19 gooide roet in het eten.

Afgaande op The British Project, de cd van het CBSO, kun je denken: zoek nog maar even verder, want het is allemaal net niet exact genoeg, niet menens genoeg ook, terwijl Britten in zijn Sinfonia da Requiem (1940) toch zijn pacifistische ziel en zaligheid in het stuk heeft gelegd.

Ook Elgars prachtige Sospiri, een verzuchting voor groot orkest, schiet op details tekort. Troilus and Cressida van Walton en Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme by Thomas Tallis komen beter uit de verf.

Klassiek

Mirga Gražinytė-Tyla
The British Project
(Deutsche Grammophon)

Meer over