Mini Market gelijk met Art Amsterdam

Beeld website Mini Market. Beeld
Beeld website Mini Market.

AMSTERDAM - Drie Amsterdamse galeries presenteren tijdens Art Amsterdam een piepkleine alternatieve beurs in een grachtenpand: de Mini Market.

Art Amsterdam begint eind deze maand zonder Diana Stigter, Juliètte Jongma en Martin van Zomeren. Deze galeriehouders vinden de hal in de RAI te groot, het aanbod te breed en de ambiance niet aantrekkelijk genoeg. Ook andere Amsterdamse galeries met een internationaal netwerk hebben geen warme banden met de beurs in hun eigen stad. Paul Andriesse, Annet Gelink en Fons Westers doen dit jaar wel weer mee, maar in het verleden bedankten ze geregeld voor de eer.

Dit keer presenteren Stigter, Jongma en Van Zomeren een alternatief voor Art Amsterdam: ze laten ze kunstenaars uit hun stal zien in een historisch pand op de Oudezijds Voorburgwal.

Een echte beurs mogen we de Mini Market volgens de betrokkenen niet noemen. De presentatie wordt door Jongma omschreven als 'een geestig soort van beursje', dat als het aan de organisatoren ligt, ook voorlopig tot deze editie beperkt blijft.

De Amsterdamse galeries hebben drie buitenlandse collega's gevraagd mee te doen: Christina Wilson uit Kopenhagen, Hoet Bekaert uit Gent en Office Baroque Gallery uit Antwerpen. Van Zomeren: ''Denen, Belgen en Amsterdammers: eigenlijk doen we CoBrA over.''

Het plan mag dan kleinschalig zijn, men wil wel een serieus signaal afgeven. Er wordt al zo veel geklaagd in Amsterdam, de stad van de gesloten musea. Met de Mini Market willen de galeries een positief geluid laten horen.

Juliètte Jongma, die tot voor kort in de kunstcommissie van Art Amsterdam zat: ''Uiteindelijk vinden we de beurs te tuttig. Ik heb een paar jaar geprobeerd om het te verbeteren, maar er werd niets mee gedaan. Het is jammer dat er zo weinig groepsdynamiek is. Art Rotterdam is veel aantrekkelijker. Kleinschalig, meer cutting edge. En er wordt rondom de beurs van alles georganiseerd voor galeriehouders. Ik vind het echt jammer dat zoiets in mijn woonplaats niet kan ontstaan, terwijl er verzamelaars genoeg zijn.''

De ruimte - 150 vierkante meter - waar de Mini Market plaatsvindt, is eigendom van de voormalige kunstboekenuitgever Gijs Stork, die geregeld presentaties in een salonachtige omgeving wil organiseren. (KEES KEIJER)

Minimarket: 28 t/m 30 mei in Magazijn
Oudezijds Voorburgwal 153

www.minimarket.nu

Meer over