Minder boeken in winkels verkocht, maar meer online in 2020

Mede als gevolg van de harde lockdown in december is de fysieke boekverkoop in 2020 met elf procent gedaald. Online steeg de omzet met 27 procent, die daarmee drie keer groter is dan voorgaande jaren. In totaal groeide de boekenmarkt met zes procent.

Marjolijn de Cocq
De verkoop van kinderboeken en fictie is het sterkst gegroeid. Beeld ANP
De verkoop van kinderboeken en fictie is het sterkst gegroeid.Beeld ANP

Er werden vorig jaar 41 miljoen boeken verkocht, met een totale waarde van 597 miljoen euro. Dat maakte directeur Eveline Aendekerk van marketingorganisatie CPNB donderdagmiddag bekend in een videoboodschap. De verkoop van kinderboeken en fictie is het sterkst gegroeid. Onlineverkoop maakt 52 procent uit van de totale omzet.

De harde lockdown, waarbij ook boekwinkels hun deuren moesten sluiten in de laatste weken van het jaar, heeft er voor de fysieke boekverkoop financieel ingehakt. Daarvoor was sprake van 5 procent krimp, maar met de laatste weken van het jaar, de belangrijkste verkoopweken voor ondernemers, kwam het omzetverlies op elf procent. In week 51 en 52 werden circa een miljoen boeken minder verkocht in de boekhandel dan in 2019.

Zon

Zon van Lucinda Riley was met 227.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2020. Daarmee staat Riley voor het derde jaar op rij met een boek op de eerste plek. Ze verbrak in 2020 zelfs haar unieke records van 2019: haar boeken staan veertien keer in de top 100 en zes keer in de top 10. Riley’s De zeven zussen staat met 162.000 verkochte boeken op drie.

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman staat op de tweede plek met 214.000 verkochte exemplaren. Zijn boek is daarmee zowel het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige boek als de hoogste non-fictietitel. De meeste mensen deugen is ook het meest uitgeleende boek van 2020.

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy is op de vierde plek het bestverkochte kinderboek. Ook Alfabet van Charlotte Dematons haalt met de negende plek de top 10. De laatste keer dat een kinderboek in de top 10 stond was in 2016; Harry Potter en het vervloekte kind. Deel één en twee stonden toen op de tweede plek.

Bonuskind van Saskia Noort is met de tiende plek het bestverkochte spannende boek. De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, in 2020 bekroond met de International Booker Prize, is op elf de bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman.

Het meest populaire genre in de top 100 was in 2020 oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictie (28 boeken), gevolgd door de vertaalde literaire roman (19 titels in de lijst) en oorspronkelijk Nederlandstalige literaire romans (16 boeken).

2020 is het zesde achtereenvolgende jaar waarin sprake is van groei op de boekenmarkt.

Kinderboeken

De omzet van kinderboeken groeide in 2020 het hardst met 14 procent, gevolgd door fictie met 8 procent. Non-fictie daalde een procent in omzet ondanks het succes van boeken zoals De meeste mensen deugen, Het zoutpad, Een beloofd land en ‘t Hooge Nest. De daling vond met name plaats in de categorie non-fictie vrije tijd (waar reisgidsen onder vallen), die in afzet 12 procent daalde.

Het aandeel losse e-boeken op de Nederlandstalige markt groeide in omzet naar 6 procent. De omzet uit e-boekabonnementen is met 46 procent gestegen. Er werden bijna 5,6 miljoen e-boeken geleend via de online bibliotheek, een groei van 44 procent ten opzichte van 2019.

Ook de uitleen van digitale luisterboeken steeg fors, met 44 procent ten opzichte van 2019, naar totaal bijna 2,6 miljoen. Daarentegen werden 42 miljoen papieren boeken uitgeleend, een daling van 25 procent en een duidelijk gevolg van de coronamaatregelen.

Meer over