E L James, schrijver van Vijftig Tinten Grijs, over haar nieuwe boek De Mister

Plus

'Mijn alter ego E.L. James heeft een opwindend leven, ik niet'

E L James, schrijver van Vijftig Tinten Grijs, over haar nieuwe boek De MisterBeeld ANA CUBA/The New York Times/Redu

Ze is een van de succesvolste schrijvers ooit, heeft miljoenen op de bank en mijdt de pers als de pest. Bij hoge uitzondering laat E.L. James, auteur van Vijftig Tinten Grijs, zich voor haar nieuwe boek De Mister een kwartiertje interviewen.

Eefje Oomen

De schrijfster valt stil, zoekt de blik van assistent Sam achter in de kamer op de tweede verdieping van de Union Club en lacht even. Deze vraag, serieus? "Natúúrlijk kan ik nog altijd zonder problemen over straat. Wat dacht je dan? Ik ben 50-plusser, vrouw en heb ook nog eens overgewicht. Ik ben in het openbaar vol-ko-men onzichtbaar en dat is fantastisch en een van de redenen waarom ik zo weinig mogelijk interviews doe. Ik wíl helemaal niet herkend worden. Ik wíl ongemerkt in de supermarkt kunnen scharrelen en, ja, dat kan. Zelfs in mijn eigen buurtje."

Een uurtje eerder heeft 'literary agent' Sam de voordeur van de Union Club aan Greek Street in de Londense wijk Soho eventjes geopend en het Hollandse bezoek vriendelijk doch dringend verzocht een blokje om te gaan. E.L. James is nog niet gearriveerd en de Union Club, een privésociëteit met rode muren en antieke lijstjes, schenkt geen koffie voor verslaggevers.

Het is 10.30 uur en er lopen al druppels over Sams voorhoofd. Hij houdt een lijst omhoog met namen van vijftien media uit onder andere Denemarken, Israël en Polen die vandaag voor hun taalgebied een exclusief interview met E.L. James krijgen. Op de vraag of de schrijfster dit perscircus relaxed ingaat, antwoordt Sam: "Well, she does, I don't." Hij gebaart nogmaals de straat in. Dáár, terras, koffie.

Prima. Even tijd voor een samenvatting vóór het interview begint. E.L. James was dus ooit Erika Leonard, getrouwd, moeder van twee zonen en zomaar een Britse forens die in de metro erotische romannetjes las, tot ze op een dag besloot zelf ook een poging te wagen. Ze zette haar schrijfsels online, kreeg volger op volger en, bam, in 2011 was ze een fenomeen.

150 miljoen
Vijftig tinten grijs stond 133 weken in The New York Times-bestsellerlijst, er verschenen 52 vertalingen, en er werden 150 miljoen exemplaren verkocht.

Inmiddels is ze, vijf boeken en drie films verder, vooral de vrouw van de ongelooflijke verkooprecords. Om een paar getallen te noemen: Vijftig Tinten Grijs stond 133 weken in The New York Times-bestsellerlijst, er verschenen 52 vertalingen, er werden 150 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 3 miljoen in Nederland.

Ook in Zuid-Europa lopen de boeken volgens Isabel, de Spaanse journaliste die ook niet naar binnen mag, als een dolle. "Wel mooi dat James vrouwen aan het lezen heeft gekregen die nooit lazen." De Hongaarse redacteur Imre: "Ik zou deze boeken niet aanbevelen, nee, aan niemand."

Hele analyses zijn er verschenen over de populariteit van hoofdpersonen Christian Grey en Anastasia Steele. Hij, miljardair, liefhebber van bondage en andere heftige seks. Zij, de timide studente die zich hijgend laat afranselen in de Rode Kamer van Pijn. Waarom stortten vrouwen zich en masse op de 'mummy porn' van E.L. James?

Speak of the devil, daar is ze, klokslag 11.00 uur. De vrouw achter zo'n zin als 'Ik kom onmiddellijk klaar, steeds maar weer, ik val onder hem in stukjes uiteen' wurmt zich in roze mantel uit een Londense taxi. Het gekrijs van een dakloze vrouw in zwart naveltruitje verderop ('I am hurt, assholes') hoort ze niet, ze is de voordeur van de Union Club al door.

Sam zwaait de deur deze keer helemaal open, laat het Hollandse bezoek binnen, wijst naar de houten trappen. Op de tweede verdieping zit E.L. James inmiddels achter een tafel, zonder roze mantel, met glas water. Elusive noemde een Britse krant haar. Ongrijpbaar, zelfs een beetje mensenschuw. Gaat ze de seksvragen beantwoorden?

Eerst gaat het, met nogal wat zijpaden, over De Mister, het nieuwe boek dat losstaat van Vijftig tinten. "Ik wilde in 2009 al iets met een man die voor zijn werkster valt, maar kon er vorig jaar pas mee aan de slag. Ik heb eerst de mannelijke hoofdpersoon, de adellijke Maxim, uitgewerkt en later Alessia, de werkster uit Albanië. Ik moest twee keer naar Albanië toe, amazing country, en eh, ja...?"

Ik vroeg me af: ook dit boek is een verkoop­succes, maar de recensenten kraken het af. Trekt u zich dat aan?
"Weet je: ik lees nooit recensies. Als er al een flard voorbijkomt op Twitter, vraag ik me altijd af: waarom schrijft een journalist over mijn boek als hij normaal nooit over dit genre schrijft? Wat wéét hij ervan? Ik negeer het. Het helpt me niet vooruit."

Er zit veel minder seks in De Mister dan in Vijftig Tinten en al helemaal geen zweepjes. Zullen uw fans niet teleurgesteld zijn?
"Een deel van de lezers hield van het liefdes­verhaal van Vijftig Tinten en een deel van de erotiek. En die laatste groep zou best wel wat teleur­gesteld kunnen zijn, ja, maar kinky ­erotiek paste nou eenmaal bij Christian Grey en niet bij Maxim, de hoofdpersoon van dit boek. Hij is wat normaler, misschien zelfs een beetje lui."

Komt er nog een zesde deel van Vijftig Tinten?
Met een blik op persagent Sam: "Daar wordt al jaren om gezeurd - nag, nag, nag. Wat moet ik zeggen? Mógelijk komt er een derde deel vanuit het perspectief van Grey, maar niet op korte termijn. Ik moet mijn hoofd er voor leegmaken, de zon in met een cocktail, en dan, wie weet. Ik heb wel drie ándere boeken in mijn hoofd en nog behoorlijk wat ideeën."

U bent dé bestsellerschrijver. Geeft dat veel druk?
"Ik heb geen last van een writer's block. Ik leg me erbij neer dat ik de ene dag 250 woorden schrijf en de andere 4000. De muze laat zich niet altijd aanroepen hè?"

U bent superrijk, maar geeft nauwelijks iets uit. U heeft, als ik de Britse pers mag geloven, niet eens een Lamborghini.
"Lamborghini's, sorry, houd er gewoon niet van. Maar ik geniet heus wel van mijn geld, ik zit tegenwoordig altijd vóór in het vliegtuig. Een deel geef ik anoniem aan goede doelen en het meeste staat op de bank. Punt is: ik ben behoorlijk saai. E.L. James, mijn alter ego, heeft een opwindend leven, ik niet. Zij is zelfverzekerd, ik niet. Vandaag ben ik een beetje E.L. James, in het roze en zo. Normaal sjok ik make-uploos rond in een spijkerbroek."

Assistent Sam dept zijn hoofd, draait in zijn stoel, tikt op zijn horloge. Nog drie minuten, meer niet.Leest koningin Elizabeth uw boeken?
"Geen idéé, ha. Lijkt me niet écht haar cup of tea."

Zou u overwegen een boek in Nederland te situeren?
"Zeg nooit nooit. Ik zou graag eens een week in Amsterdam rondkijken. Welk seizoen is het beste?"

Bent u alle seksvragen over uw boeken al zat?
"Geenszins. Ga je gang."

Ik vroeg me af: winden uw eigen seksscènes u op?
"Nee, zo werkt het niet. Maar ik laat die scènes wel beoordelen door mijn man, die sowieso alles als eerste leest. Hem vraag ik: is dit hot? - en meestal zegt hij dan ja. Seksscènes schrijven is gewoon hard werken. Iedere scène moet fris zijn, de setting moet deugen en de choreografie moet zo in elkaar steken dat alles logisch is. De onderbroek moet op precíes het juiste moment uit, begrijp je?"

Wat mij moeilijk lijkt: altijd maar nieuwe woorden vinden voor die paar lichaamsdelen.
Opverend: "Ja! Dat is zwaar, zeker weten."

E.L. James: De Mister, Prometheus, €16,99.

Meer over