Microsoft: nog ruim een miljoen gebruikers Windows XP in Nederland

Ruim een miljoen huishoudens in Nederland maakt nog gebruik van Windows XP. Dat terwijl Microsoft over een kleine maand stopt met de ondersteuning van het besturingssysteem. Dat heeft Microsoft Nederland vandaag bekendgemaakt. Veel internetgebruikers zouden daardoor gevaar lopen, onder andere omdat beveiligingsproblemen niet meer worden opgelost.

Thomas van der Kolk
Ondersteuning stopt over kleine maand Beeld afp
Ondersteuning stopt over kleine maandBeeld afp

Het aantal Nederlandse particulieren dat nog XP gebruikt is het afgelopen jaar wel afgenomen. Een jaar geleden waren dat er nog 2,7 miljoen. In het afgelopen kwartaal is er sprake van een afname van 225.000 gebruikers, aldus Microsoft.

Gemeenten
Het is niet bekend hoeveel zakelijke gebruikers van XP er momenteel nog zijn. Uit een rondgang van NuTech.nl bleek enkele weken geleden nog dat bijna twee op de vijf Nederlandse gemeenten straks nog met het verouderde systeem zal werken.

Banken hebben onlangs hun klanten nog gewaarschuwd niet meer gebruik te maken van Windows XP bij het internetbankieren. Nieuwe regels schrijven voor dat klanten zelf verantwoordelijk worden gehouden als er sprake is van fraude met internetbankieren terwijl zij hun zaken niet op orde hebben. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) kwam onlangs nog met het advies om zo snel mogelijk van XP af te stappen.

Microsoft heeft laten weten dat er vanaf 29 maart speciale 'XP-servicepunten' komen, waar mensen met vragen over het staken van de ondersteuning voor Windows XP terecht kunnen.

Meer over