Plus

Michiel Huisman: 'Ik heb de mooiste baan ter wereld'

De Britse crewleden hebben moeite zijn voornaam correct uit te spreken ('Michel?'), maar op de set van zijn nieuwe film krijgt Michiel Huisman alle lof toegezwaaid. 'Hij kan grote speelfilms dragen.'

Ab Zagt
Michiel Huisman speelt in de film de boer Dawsey Adams van het eiland Guernsey. Beeld Ab Zagt
Michiel Huisman speelt in de film de boer Dawsey Adams van het eiland Guernsey.Beeld Ab Zagt

Toen Michiel Huisman 's ochtends in alle vroegte voor de deur van zijn tijdelijke onderkomen in Londen werd uitgezwaaid door zijn eega Tara Elders, vroeg zij enigszins bezorgd of hij zich gezien het vroege tijdstip - 06.15 uur - wel oké voelde.

Het antwoord van de Nederlandse filmster, die voor steeds meer internationale producties wordt gevraagd, geeft zijn gemoedsgesteldheid perfect weer: "Schat, ik heb de mooiste baan ter wereld."

Die voornaam
In zijn trailer op de set van de film The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society in de legendarische Ealing Studios in Londen glundert Huisman van oor tot oor.

"Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Het team waarmee ik werk, is fantastisch. De regisseur (Mike Newell, onder meer bekend van Four Weddings and a Funeral) is van de oude school. Dat wil zeggen: hij bepaalt aan de hand van de inbreng van acteurs tijdens de repetities waar de camera's komen te staan. Meestal is dat omgekeerd. Dan moeten de acteurs zich onderschikt maken aan de cameraposities. Voor mij is dit een verademing."

Enig probleempje op de set is dat de crewleden moeite hebben de voornaam van Huisman uit te spreken. Meestal wordt het Michael of Michel. De Nederlandse variant Michiel is kennelijk te lastig voor de Britse filmploeg.

Al een paar maanden verblijft het gezin Huisman in Engeland. Huisman speelt in de boekverfilming The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (wereldwijd 8 miljoen verkochte exemplaren) voor het eerst een volledig Brits personage.

Boer uit Guernsey
Hij vertolkt de boer Dawsey Adams, afkomstig van Guernsey. Hij draagt een geheim met zich mee dat alles te maken heeft met de Duitse bezetting, toen er zich vreselijke taferelen, waaronder slavernij en hongersnood, op het eiland afspeelden.

Huisman: "Dawsey is aanvankelijk een teruggetrokken man die zich heeft moeten ontfermen over een kind dat niet van hem is. Na de oorlog - als hij deel uitmaakt van een leesclub - wordt duidelijk hoe zijn verleden in elkaar steekt."

Halverwege de draaiperiode is iedereen zeer te spreken over de inbreng van Huisman. Producent Graham Broadbent verklaart zijn keuze. "Michiel is echt in staat als hoofdrolspeler grote speelfilms te dragen. Met deze rol heeft hij bewezen dat hij ook een Brits personage overtuigend kan spelen."

Bekendheid
De schrijfster van het boek, Annie Barrows, valt hem bij. "Michiel is echt fantastisch. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, had ik er geen benul van dat hij een Nederlander was. Zijn Engels is meer dan voortreffelijk."

Met de bekendheid van Huisman zelf zit het wel snor. De acteur wordt steeds meer benaderd voor internationale film- en televisierollen.

Hij maakt deel uit van de cast van Game of Thrones, vertolkte in de miniserie Harley and the Davidsons een van de oprichters van het legendarische motormerk en speelde rollen in films als The age of Adelaine (met Harrison Ford) en Irreplaceable you (met Christopher Walken).

Huisman bekijkt het allemaal met Nederlandse nuchterheid: "Ik zet steeds kleine stapjes. Maar over het algemeen gaat het heel goed. Als er tussen de films te veel tijd zit, ga je misschien twijfelen over je capaciteiten. Je weet nooit precies of je dit vak volledig gaat beheersen. Dat is niet zo erg. Ik werk soms met ervaren collega's die ook onzeker kunnen zijn. Dat stelt mij dan weer gerust."

Meest sexy man op aarde
Huisman en zijn gezin woonden jarenlang in New Orleans, waar hij doorbrak met de televisieserie Treme, waarin hij een uit Amsterdam afkomstige straatmuzikant speelde.

Inmiddels is het gezin Huisman verhuisd naar New York. "We hebben zeven jaar in New Orleans gewoond. Mijn dochter was twee jaar toen we daar aankwamen. Maar het is voor ons, gezien ons werk, een stuk praktischer om in New York te verblijven."

Als hij lang in het buitenland moet vertoeven, gaat zijn gezin mee, zoals nu in Londen. "Na deze film moet ik binnen drie weken weer aan de slag in Zuid-Afrika voor een langere periode. Ook dan reizen Tara en onze dochter mij achterna."

Huisman moet weer aan de slag. Hij gaat voor The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society enkele brieven voorlezen die een belangrijke rol spelen in het verhaal.

Tijd om nog even een laatste wapenfeit ter sprake te brengen. Vorig jaar werd Huisman door de site TC Candler uitgeroepen tot de meest sexy man op aarde. Huisman, met een brede grijns: "Je moet niet alles geloven wat er in de krant staat."

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society wordt volgend jaar in de bioscoop verwacht.

Michiel Huisman met zijn vrouw Tara Elders. 'Gezien ons werk is het praktischer om in New York te wonen.' Beeld Bruno Press
Michiel Huisman met zijn vrouw Tara Elders. 'Gezien ons werk is het praktischer om in New York te wonen.'Beeld Bruno Press
Meer over