Review

Michael Connelly - Nine Dragons ****

Ignacio Ferras heeft het zwaar te verduren met zijn zeurende vrouw. Vaak verlaat hij voortijdig het politiebureau om haar te helpen met de zorg voor de pasgeboren tweeling. Zegt hij. Maar collega-rechercheur Harry Bosch weet wel beter. Sinds Ferras een schotwond opliep, is hij niet meer de oude. Eigenlijk zou hij overgeplaatst moeten worden naar een minder zware afdeling, zoals verkeersovertredingen. Daarover hebben ze geregeld bonje.

Zo,de lezer weet waar hij aan toe is. Bosch laat zich geen knollen voor citroenen verkopen. Niet door Ferras en ook niet door rechercheur David Chu van de Asian Gang Unit, zijn gelegenheidspartner bij het onderzoek naar de moord op de Chinese eigenaar van een supermarkt. Dat Chu een handvol Chinese dialecten spreekt, is allemaal goed en aardig, als maar duidelijk blijft wie de leiding heeft over het onderzoek.

De supermarkteigenaar droeg protectiegeld af aan één van de Chinese triaden in LA. Die laat Bosch' arrestatie van een verdachte niet over haar kant gaan. Hij ontvangt op zijn telefoon een omineus videofilmpje met daarop zijn dertienjarige dochter. Maddie woont bij haar moeder in Hongkong. Blijkbaar is zij gegijzeld bij wijze van represaille. Harry reist onmiddellijk af naar de Aziatische metropool. Daar helpen zijn vrouw en haar Chinese vriend hem bij zijn speurtocht. In Hongkong stuit hij op ernstiger problemen dan een verongelijkte triade. En na zijn terugkeer in LA neemt ook de supermarktoverval een onverwachte wending - met een ontknoping waar de lezer even bij moet slikken.

Harry Bosch is de interessantste rechercheur van het moment. En Michael Connelly bewijst dat hij zijn reputatie van beste Amerikaanse misdaadauteur volkomen verdient. (HANS KNEGTMANS)

Michael Connelly; Nine Dragons, Orion, Imp. Van Ditmar, € 9,99.
Vertaald door Martin Jansen in de Wal als Tweede leven, uitgeverij Boekerij, € 19,95

null Beeld
Meer over