Method Man komt niet naar ‘Gods of rap’ tour

Het werd groots aangekondigd: drie iconische hiphopgroepen uit de ‘golden era of rap’ bundelen de krachten voor de ‘Gods of rap’ tour. Wu-Tang Clan, Public Enemy en De La Soul. Ze zouden 16 mei met volledige bezetting in de Ziggo Dome staan. Maar wat blijkt: Method Man, een van de meest populaire Wu-Tang-rappers, is er niet bij.

Tom Grosfeld
Clifford Smith alias Method Man van Wu Tang Clan. Beeld EPA
Clifford Smith alias Method Man van Wu Tang Clan.Beeld EPA

Wie weleens een hiphopfestival bezoekt, weet dat de vooraf beloofde line-up zelden overeind blijft. Vooral rappers uit Amerika die naar Europa overvliegen, hebben er een handje van om op het laatste moment hun show af te zeggen. Zelfs bij losse optredens is het billenknijpen: komt de rapper wel opdagen? En op tijd? Neem Drake. Hij presteerde het om zijn optreden in de Ziggo Dome meerdere keren achter elkaar te annuleren dan wel verplaatsen.

Ook de Europese ‘Gods of rap’ tour komt niet zonder kleerscheuren aan in Europa. Net voordat de tour afgelopen weekend in Engeland aftrapte, schreef Method Man, een van de negen vaste leden van Wu-Tang Clan, op Twitter dat hij er niet bij zou zijn. Volgens de rapper was het geen overhaaste beslissing en wisten ‘de mensen die erover gaan’ al maanden dat hij niet zou optreden.

Flavor Flav

Er is nog meer trammelant, want niet alleen Method Man was niet bij het openingsoptreden in Londen, ook Flavor Flav, een van de vijf leden van Public Enemy, was afwezig. Als die lijn zich doorzet naar Nederland, betekent het dat er van de drie hiphopgroepen, er twee incompleet optreden.

Fans die kaarten voor de show in Ziggo Dome hebben gekocht, zijn teleurgesteld. Zij waren door niemand van de organisatie op de hoogte gesteld van de afmeldingen van de raplegendes. Method Man is voor velen zelfs de reden waarom ze een kaartje hebben gekocht. Niet gek, want er was beloofd dat iedereen aanwezig zou zijn.

De fans uiten op de Facebookpagina van het Ziggo Dome-evenement hun onvrede. De Nederlandse promotor Friendly Fire wordt gevraagd duidelijkheid te verschaffen, maar de organisatie zwijgt in alle toonaarden. Wel zei Rense van Kessel van Friendly Fire tegen muziekplatform 3voor12 dat ze nooit bevestiging hadden gekregen dat Method Man zou optreden. Dat is tegenstrijdig met het persbericht waarmee ze de show aankondigden, daarin schreven ze namelijk dat er een ‘volledige bezetting’ was.

Saillant detail: in 2016 zou Method Man ook al naar Amsterdam komen voor een optreden samen met Redman in Q-Factory. Je raadt nooit wat er gebeurde: het Wu-Tang duo zegde niet één maar twee keer af, zonder duidelijke reden. Hun optreden is nooit doorgegaan.

Afzeggingen

Het vastleggen van hiphopacts is voor veel organisatoren een nachtmerrie. Hiphopfestival Appelsap kampte in 2018 met een rij afzeggingen, waarvan twee binnen 24 uur. Het lukte de organisatie niet z’n frustratie te verbergen. ‘Helaas nog een Amerikaanse act die heeft afgezegd omdat hij zijn Europese programma niet serieus neemt,’ sneerde de festivalleiding naar Smooky MarGielaa, een 16-jarige rapper uit de New Yorkse Bronx.

Hiphopfestival Encore gaat dit jaar zelfs niet door en dat heeft onder andere te maken met de grilligheid van de hiphopmarkt, verklaarde Camiel le Rutte van de Melkweg. Hij stipte het gebrek aan loyaliteit van buitenlandse artiesten aan.

Daar kan Woo Hah, het grootste hiphopfestival van Nederland dat iedere zomer in Tilburg wordt georganiseerd, over meepraten. Vorig jaar zegde maar liefst vijf acts af, waaronder Action Bronson, een van de blikvangers. Zijn opvolger 6ix9ine zegde vervolgens ook af: hij moest aanwezig zijn bij een rechtszaak die tegen hem liep.

In 2016 ging het helemaal mis. De twee hoofdacts, Mac Miller en Future, annuleerden hun optreden.

Tour

Wu-Tang Clan, Public Enemy en De La Soul staan deze donderdag in ieder geval in de Ziggo Dome. Met het concert vieren ze de respectievelijke jubilea van hun iconische hiphopalbums.

Wu-Tang Clans debuutalbum Enter The Wu-Tang: 36 Chambers bestaat precies een kwart eeuw, terwijl Public Enemy’s It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back en 3 Feet High and Rising van De La Soul alweer dertig jaar geleden uitkwamen.

De avond wordt gepresenteerd en aan elkaar gedraaid door DJ Premier, bekend van de groep Gangstarr. Al met al helemaal geen slechte line-up, ondanks de afzeggingen van Method Man en Flavor Flav. Nu maar hopen dat er niemand ziek wordt.

Meer over