update

Metaaldetector bij Belgische muziekfestivals

Bezoekers van muziekfestivals en grote concerten in België moeten deze zomer door een metaaldetector. In Nederland worden vooralsnog geen metaaldetectoren ingezet bij festivals, volgens Nederlands grootste concertorganisator Mojo.

ANP / redactie
Bezoekers in de rij bij het festival Rock Werchter Beeld anp
Bezoekers in de rij bij het festival Rock WerchterBeeld anp

De maatregel gaat maandag al in bij de show van rockgroep AC/DC.Ook op de festivals Rock Werchter, Graspop, Tomorrowland en Pukkelpop, waar ook veel Nederlandse fans naartoe gaan, komen detectiepoorten te staan. Bovendien worden meer agenten en beveiligers ingezet.

Vanwege de aanslagen in Brussel gelden dit jaar strengere veiligheidsmaatregelen, werd eerder al duidelijk. Zo zijn er extra bewakingscamera's en wordt er meer gefouilleerd. Handtassen en rugzakken zijn niet verboden, maar worden wel grondig gecheckt. In België is nog altijd het op een na hoogste dreigingsniveau van kracht.

Nederland
Woordvoerder Marjanne Manders van concertorganisator Mojo, dat onder andere dancefestival Pitch organiseert, laat desgevraagd weten dat in Nederland voorlopig geen metaaldetectoren worden ingezet. "Na de aanslagen in Parijs zijn er extra maatregelen ingevoerd en hebben we onze beveiligingsmensen beter getraind. Ook wordt er wat extra beveiliging ingezet tijdens festivals. Daardoor kunnen er iets langere wachttijden ontstaan, maar we hopen dat te kunnen minimaliseren."

Ook festivalorganisator Friendly Fire kan zich niet voorstellen dat er metaaldetectoren worden ingezet op hun festivals, waaronder Best Kept Secret.

Meer over