Han Lips kijkt tv

Met Sharknadoweek verdrinkt RTL7 in liters ketchupbloed

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Sharknado.

Han Lips
Sharknado, RTL 7. Beeld
Sharknado, RTL 7.

Sharknado wordt alom beschouwd als een van de slechtste films ooit gemaakt. Filmrecensenten die bij verschijning in 2013 de moeite namen de film te bespreken, kwamen superlatieven tekort om onder woorden te brengen hoe onnoemelijk stompzinnig en slecht ie was. Toch werd het een hit, verschenen er vijf vervolgfilms en bombardeerde RTL 7 deze week tot Sharknadoweek: elke dag om 23.00 uur wordt een film uit de reeks uitgezonden.

Het heet horror, maar eigenlijk is het komedie. Juist daarom kreeg de eerste film, behalve vernietigende kritieken, ook een cultstatus. Er kwamen T-shirts, bumper­stickers, een videogame, en Sharknado werd een populair thema voor huiskamerfeestjes (op Pinterest staan vele foto’s ter inspiratie voor hapjes met haaireferenties).

Sharknado is een samenvoeging van de woorden shark en tornado, en gaat over, jawel, haaien en een tornado. Meer specifiek: honderden gigantische haaien die door een tornado uit de zee worden opgezogen, door de lucht vliegen en op het vasteland worden neergekwakt. Daar richten ze uiteraard een massaslachting aan, waarbij het ketchupbloed rijkelijk vloeit. De hoofdrollen in de zes films worden vertolkt door Tara Reed en Ian Ziering – inderdaad, Steve uit Beverly Hills 90210 – in deel drie en vier speelt ook David Hasselhoff. Over cult gesproken.

Hoogtepunt in de eerste film is de scène waar Ziering met een kettingzaag in de mond van een haai springt en zich er halverwege weer uit zaagt, en daarbij ook nog een bebloede vrouw uit de maag van de haai trekt.

Je zou kunnen betogen dat het een regelrechte belediging is dat RTL7 deze pulp een week lang over de kijker uitbraakt, maar met dezelfde stelligheid is het tegenovergestelde te bepleiten: graag meer van deze heerlijke wan­smaak op televisie. Lips kiest voor het laatste.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over