PlusRecensie

Met prentenboeken (voor jong en oud) toch even naar het museum

De museumhonger wordt aangewakkerd met twee kunstprentenboeken, die onlangs zijn verschenen. Het Kunstmuseum Den Haag en Panorama Mesdag staan daarin centraal.

Marjolijn de Cocq
‘Vos klimt langs een regenpijp omhoog. De Tuinzaal ziet er zo gezellig uit.’  Beeld Georgien Overwater
‘Vos klimt langs een regenpijp omhoog. De Tuinzaal ziet er zo gezellig uit.’Beeld Georgien Overwater

Het zijn twee kinderboeken waarbij je volwassen hart in deze tijden van culturele deprivatie een liedje van verlangen zingt. Zowel het Kunstmuseum Den Haag als het Museum Panorama Mesdag in dezelfde stad liet zijn museum te boek stellen door kinderboek­auteurs en illustrators van formaat. Aan de hand van een vos die zint op een kunstroof en de geest van architect H.P Berlage (1856-1934) komen gebouw en collectie van het museum dat eerder diens naam droeg tot leven. De figuurtjes Aap & Mol, die eerder het paleis op de Dam en het Rijksmuseum bezochten in de kinderboekenserie van Gitte Spee, tarten de wetten van het Panorama Mesdag.

Berlage

Grappig, educatief en vooral ook heel ‘eigen’ is het kunstprentenboek Berlage en een boef in het museum van de Amsterdamse illustrator Georgien Overwater, die ook furore maakte met haar prentenboek over Amsterdam uit 2014 (nog steeds verkrijgbaar, overigens) en onder meer de Floorserie van Marjon Hoffman en de Dr. Proktorserie van Jo Nesbø illustreerde.

Die Vos zouden we nu zelf kunnen zijn; hij vindt zijn hol zo donker en saai. Maar de remedie die hij zoekt, is voor ons nu niet weggelegd: naar het museum vol kunst in de stad – misschien kan hij daar wat moois vinden. De eerste grote prent is een weergave van het beroemde art-decogebouw in gevlochten gele baksteen van Berlage, waarin met 160.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea is gevestigd.

Overwater bevolkt het met de haar kenmerkende priegelige figuurtjes, waarbij de tekening van de gezelligheid in de Tuinzaal ronduit jaloersmakend is nu – Vos mag er trouwens ook niet in, hij is het museum uitgezet toen hij werd betrapt op het stelen van de allerallermooiste vaas die hij ooit had gezien. Later ziet hij alsnog zijn kans door zich in een doos van een bezorger naar binnen te laten smokkelen. Zo heeft hij ’s nachts het rijk alleen.

Bloemenpiramide

Hij wil ervandoor met onder meer een buffet van Rietveld, Chinees porselein en natuurlijk een trits Mondriaans, waarvan het museum er 300 bezit. Tot de geest van ‘meneer Berlage’ – het museum was bijna klaar toen hij stierf en hij kon er geen afscheid nemen van zijn schepping – intervenieert.

Die ‘allermooiste vaas’ van Vos is overigens een van de twee zeldzame, Delfts blauwe bloemenpiramides uit de 17de eeuw die het Kunstmuseum vorig jaar maart wist te verwerven. In 2004 kocht het Rijksmuseum een eender paar – en Aap heeft zijn zinnen op een daarvan gezet in het boekje Aap & Mol in het Rijksmuseum.

Strand en de zee

Deze keer doen Aap & Mol een dagje Den Haag; daarna willen ze nog even naar het strand – maar juist dan begint het te regenen. Een grote meeuw troont hen mee naar ‘een strand waar het nooit regent.’ Waar ze ook kijken in Museum Panorama Mesdag, overal zien ze het strand en de zee zoals Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) die schilderde met hulp van vrienden als George Hendrik Breitner. En het mooie van boeken, daarin kan alles wat in het echte leven niet kan: Aap krijgt zijn plons in zee.

Wat in het echte leven wel kan: het Scheveningen van Mesdag en de collectie van het Kunstmuseum online bezoeken.

Georgien Overwater, Berlage en een Boef in het museum, Kunstmuseum Den Haag en Leopold, €15,99, 32 blz. Beeld
Georgien Overwater, Berlage en een Boef in het museum, Kunstmuseum Den Haag en Leopold, €15,99, 32 blz.
Gitte Spee, Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag, Museum Panorama Mesdag en Rubinstein, €7,99, 32 blz. Beeld
Gitte Spee, Aap & Mol in Museum Panorama Mesdag, Museum Panorama Mesdag en Rubinstein, €7,99, 32 blz.
Meer over