PlusGallery Viewer

Merel van den Nieuwenhof: ‘Ik sleep aankopen zonder aankondiging mee’

Merel van den Nieuwenhof Beeld
Merel van den Nieuwenhof

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Merel van den Nieuwenhof (conservator Museum Jan Cunen en eindredacteur Magazine Palet) vertelt.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

Kunst is een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik maak tentoonstellingen, schrijf over kunst en ga ook in mijn vrije tijd veel naar exposities en beurzen.

Kreeg u kunst van huis uit mee?

In mijn jeugd was ik me daar nooit zo van bewust, maar mijn broertje en ik werden door mijn ouders regelmatig meegenomen naar musea. Dat vond ik normaal, leuk ook, en ik begreep niet waarom andere kinderen musea saai vonden of er simpelweg nooit kwamen.

Waar haalt u uw informatie over de kunstwereld?

Het meeste online, hoewel ik als eindredacteur van kunsttijdschrift Palet ook veel informatie en persberichten krijg toegestuurd. Daarnaast blijf ik natuurlijk via artikelen van collega-auteurs op de hoogte van alles wat er speelt.

Waar bekijkt u het liefste kunst?

Ik bekijk kunst zowel in galeries, musea, op beurzen als online, maar het allerliefst bekijk ik het werk op de plek waar het ontstaat: in het atelier van de kunstenaar.

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

Ik koop een tot enkele malen per jaar kunst, afhankelijk van mijn financiële mogelijkheden. Ik heb zowel werk in oplage als uniek werk in huis en geen uitgesproken voorkeur voor een van beide. Goed is goed en als er dan bijvoorbeeld ook veertien anderen plezier hebben van dezelfde foto vind ik dat eigenlijk wel een fijn idee.

Waar koopt u: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

Meestal in een galerie of op een beurs. Een enkele keer ook online, bijvoorbeeld via social media. Maar dan wel van kunstenaars van wie ik het werk ken en in het echt heb gezien.

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

Misschien zou ik daar meer rekening mee moeten houden, maar in de praktijk beslis ik meestal zelf en sleep ik mijn aankopen zonder aankondiging mee naar huis.

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

Bij Galerie Bart (zowel in Amsterdam als Nijmegen) wordt breed en goed geprogrammeerd en er is veel aandacht voor jonge opkomende kunstenaars. Bij Galerie Jan van Hoof in Den Bosch deed ik ooit mijn eerste aankoop en kom ik ook nog steeds graag. En in eigen stad (Nijmegen) ga ik regelmatig even kijken bij oud-studiegenoot Emiel van der Pol. In zijn galerie Singular-Art zijn altijd weer nieuwe verrassende combinaties te zien zijn, die met lef bij elkaar zijn gebracht.

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

Als ik Yayoi Kusama kon ontmoeten en haar de opdracht kon geven om een ‘Infinity Mirror Room’ in mijn huis te maken, zou ik dát doen!

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

Levi van Veluw’s tentoonstelling in Marres Maastricht – evenals zijn solo’s bij Galerie Ron Mandos overigens – vond ik fantastisch: een overall ervaring, waarin ik helemaal alleen rondliep en waarvan ik me de kleine details nog levendig kan herinneren.

De laatste jaren valt me steeds meer op dat ik een zwak heb voor tactiel werk. De schilderijen van Sander Reijgers roepen de noodzaak om het werk aan te raken heel sterk bij me op.

Van wie ik stiekem al jaren een beeld op mijn verlanglijstje heb staan is Frode Bolhuis. Zijn ‘Joris’ – en hopelijk maak ik daarmee geen andere geïnteresseerde honden wakker – zou ik ooit graag naast mijn bank hebben staan.

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

→ Frode Bolhuis – Small giants: Standing figure with collar, 2017
Acryl, verf en textile, 29 x 0 cm, oplage: 2 van 8  Beeld Galerie Bart
→ Frode Bolhuis – Small giants: Standing figure with collar, 2017Acryl, verf en textile, 29 x 0 cm, oplage: 2 van 8Beeld Galerie Bart
Meer over