PlusInterview

Melanie: ‘Woodstock ging niet om politiek, meer om authentiek leven’

Melanie in 1969 op Woodstock. Beeld Elliott Landy/Getty/The Image Works
Melanie in 1969 op Woodstock.Beeld Elliott Landy/Getty/The Image Works

Op Woodstock, nu vijftig jaar geleden, klom ze als totaal onbekende zangeres het podium op. En stapte er als beroemdheid weer af. In Nederland was ze toen al razend populair: ‘Bij jullie was ik bekend, lang voor iemand in Amerika wist wie ik was.’

Jeroen Schmale

Iconisch verhaal: toen ze aankwam bij het modderige terrein van boer Max Yusgur in Bethel, New York, herkende niemand van de beveiliging haar. Pas toen ze met haar snijdende stem de noten van Beautiful People zong, werd ze binnengelaten. Ook bijzonder: “Nergens was ik bekend, behalve bij jullie in Neder­land. Weet je dat in een op de drie Nederlandse families nog een Melanie voorkomt? Dat moet wel iets met mij te maken hebben, toch? Wat anders?”

Een gulle lach vult de krakerige telefoonlijn vanuit St. Petersburg, Florida, waar Melanie samen met haar zoon Beau-Jarred resideert als ze niet op tournee is. Samen met hem, de jongste van haar drie kinderen, treedt ze nog altijd op. Ze is net terug uit Australië (‘wat een verschrikkelijk eind weg’) en maakt dit jaar buiten Amerika alleen nog uitstapjes naar zalen in Canada, België en Nederland.

Pinkpop

“Ik was gewend om vaker naar jullie te komen, maar Beau en ik moesten alles reorganiseren nadat mijn man Peter in 2010 plotseling overleed. Hij regelde altijd alles voor ons en opeens moesten we het zelf doen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar we moeten wel. Ik denk dat Peter alleen maar zou willen dat ik door zou leven, dus doe ik dat. Natuurlijk zit hij in mijn muziek, want ik maak songs over het leven en zijn verlies is een deel van mijn leven. Maar het is niet zo dat ik ben gaan zitten om eens wat nummers over rouw te schrijven, zo werkt dat niet.”

Gilbert Bécaud haalde Melanie eind jaren zestig naar Europa. Vooral in Nederland brak ze door, nog voor Woodstock. Sterker, aan de zangeres hebben we in zekere zin het bestaan van Pinkpop te danken. In 1969 moest ze wegens ziekte een gepland optreden in Zuid-Limburg afzeggen, waarna de organisatie dan maar een muziekfestival organiseerde. En dat werd Pinkpop.

Melanie luistert vol verbazing naar het verhaal, dat kende ze nog niet. “Bestaat dat festival nu ook vijftig jaar? Nou, als er ooit iemand uitvalt, mogen ze me bellen, dan kom ik optreden. Ik heb altijd een enorme band met het Nederlandse publiek gehad. Bij jullie werd ik een beroemdheid, voordat iemand in Amerika wist wie ik was. Bij jullie werd ik voor het eerst op straat herkend − een raar verschijnsel hoor.”

“Ik denk dat Nederlanders en ik voor ongeveer dezelfde waarden staan. Een gevoel van humanisme, van tolerantie. Ik was en ben niet anti-oorlog, ik ben pro-vrede. Dat herken ik heel erg in het Nederlandse publiek. We zijn geen activisten, maar humanisten.”

Authentiek

Kan zij, nu festival Woodstock groots herdacht wordt, de boodschap nog helder onder woorden brengen? “Bij Woodstock ging het niet om politiek, dat was niet de achtergrond van die samenkomst. Ja, er was oorlog in Vietnam en iedereen die nadenkt, is daar niet voor. Maar het ging meer om authentiek leven.”

“Mensen werden zich er in die tijd net van bewust dat er meer is dan worden wat je ouders willen dat je wordt, meer ook dan louter geld verdienen. Voor mij gaat het leven daar nog altijd om. Ik kwam laatst een mooie uitspraak tegen: de beste manier om je problemen op te lossen, is door dat met de problemen van anderen te doen.”

Melanie treedt woensdag 11 december op in het Patronaat in Haarlem. Meer info: melaniesafka.com/tour. De 50th Anniversary-­versie van de met een Oscar bekroonde muziek­documentaire Woodstock is zondag 18 augustus eenmalig te zien in Cinecenter, Cinema Melkweg, Eye, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, Arena, City, De Munt, ­Tuschinski, Studio K.

Meer over