PlusInterview

Meg Roshoff: ‘Ik schrijf niet per se voor adolescenten’

Meg Rosoff: ‘Er zijn fantastische kinderboeken geschreven die ik zelf graag lees.’
 Beeld Joan Goldsmith
Meg Rosoff: ‘Er zijn fantastische kinderboeken geschreven die ik zelf graag lees.’Beeld Joan Goldsmith

De prijswinnende Young Adult-klassieker Hoe ik nu leef van Meg Rosoff uit 2004 is door Luitingh-Sijthoff opnieuw uitgegeven ter ere van het vijfjarig bestaan van het jeugdfonds van de uitgeverij.

Nikki Silvis

Hoe ik nu leef (How I live now) van Meg ­Rosoff (1956) is het verhaal van de opstandige vijftienjarige Daisy uit New York, die door haar vader voor een zomer naar de boerderij van haar tante in Engeland wordt gestuurd. Maar dan breekt de (fictieve) Derde Wereldoorlog uit. Haar tante is op dat moment in het buitenland en Daisy, haar nichtje en drie neefjes moeten voor zichzelf zien te zorgen.

De debuutroman van de Brits-Amerikaanse schrijfster, verscheen in 2004 in het Verenigd Koninkrijk en werd in 2013 verfilmd. Rosoff werd in 2016 bekroond met de meest prestigieuze kinder- en jeudboekenprijs de Astrid Lindgren Memorial Award. Haar debuutroman, inmiddels een youngadultklassieker, is nu in een nieuwe hardcover editie uitgebracht ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het jeugdfonds van uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Hoe doorstaat u de coronapandemie?

“Eigenlijk best goed, ik had voor het eerst in jaren rust en heb veel geschreven. Laatst zei ik nog tegen mijn man dat de woorden die ik het meest haat in de Engelse taal zijn ‘Do you want to come around for drinks?’ Dat is leuk als je jong bent en nieuwe mensen ontmoet, maar moet ik nou op mijn 63ste nog gaan drinken met mensen die ik al ken? Geweldig dat je in lockdown gewoon niet hoeft te gaan!”

Hoe ik nu leef was in 2004 uw debuutroman. Hoe is dit boek destijds ontstaan?

“Mijn zus was het jaar ervoor aan borstkanker overleden. Ik was 45 en ik had een rotbaan in de reclamewereld waarbij mij constant werd verteld wat ik moest doen. Ik bedacht dat het tijd was om te doen wat ik echt graag wilde in mijn leven en dat was schrijven. Schrijven is lastig en het wordt ook niet makkelijker als je het vaker hebt gedaan, maar als het af is, voelt het wel fantastisch. In het jaar dat Hoe ik nu leef uitkwam kreeg ik zelf ook borstkanker, en door mijn zus wist ik niet of ik het zou overleven. Dankzij het overdonderende succes van mijn boek werd het toch een prachtig jaar.”

Uw Nederlandse uitgeverij heeft uw boek heruitgegeven en wil volwassenen stimuleren jeugdboeken te blijven lezen. Bent u het daarmee eens?

“Gedeeltelijk; ik denk dat iedereen allerlei soorten boeken zou moeten lezen. Zelf ben ik een ‘literaire snob’; ik wil gewoon een goed boek lezen en het maakt me dan niet uit voor wie het is geschreven. Er zijn fantastische kinderboeken geschreven die ik zelf graag lees, maar iedereen met een jong kind weet dat er ook prentenboeken zijn… well, you’d rather shoot yourself. Mijn boeken worden meestal als youngadultliteratuur bestempeld, maar ik schrijf over adolescenten, niet per se vóór hen. Het is een leeftijd waarop veel gebeurt en je grote vragen begint te stellen, zoals: wie ben ik?”

Wat denkt u dat volwassenen voor boodschap uit Hoe ik nu leef halen ten opzichte van jongeren?

“Daar zit volgens mij geen verschil tussen. Hoe ik nu leef wordt nu wel gerelateerd aan Covid-19, want in mijn boek blijven de hoofdpersonages ook thuis en hamsteren. Maar er zijn diverse periodes in de geschiedenis geweest waarbij mensen hetzelfde deden. Een goed boek over een noodtoestand zal slaan op veel verschillende soorten noodgevallen.”

Meg Rosoff: Hoe ik nu leef. Vertaald door Jenny de Jonge. Luitingh-Sijthoff, €15.

Meer over