Mediapark

Transfers, nieuwtjes en alles daartussen.

Roelf Jan Duin

Televisie viert haar eigen feestje

Dat je zelf de slingers op moet hangen hoef je in het mediawereldje niet uit te leggen. De Volkskrant viert al weken het 100-jarig bestaan (proficiat nog) en ook Hilversum organiseert z’n eigen feestje. De Nederlandse tv bestaat 70 jaar en dat is, zo leert Google, een bloedkoralen jubileum. Dus is er voor 70 uur aan nieuwe programma’s gemaakt, waarin wordt teruggeblikt. Het wordt, aldus Shula Rijxman in heerlijk bestuurdersproza, ‘nostalgie en herkenning, maar ook stilstaan bij de momenten waarop de tijd even stilstond en vooruitkijken naar de toekomst’.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kaagdocu was een beetje naïef

Zijn ze in Hilversum nou nog steeds met die Kaagfilm bezig? In juli had NPO-ombudsman Margo Smit al geconstateerd dat bij de film over Sigrid Kaag, waarbij de imagobewakers van D66 wel erg vlijtig te werk gingen, de ‘journalistieke onafhankelijkheid’ niet in het geding was geweest. Deze week volgde de uitkomst van een intern VPRO-onderzoek. Conclusie: er zijn geen ‘journalistiek-ethische normen overschreden’ en er was geen sprake van beïnvloeding door D66 en het ministerie. Wel is het ‘politieke krachtenveld’ onderschat en waren de afspraken niet helder. Een beetje naïef dus.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sylbing in VPRO-hoofdredactie

Nu we het toch over de NPO en de VPRO hebben. Het nieuws sneeuwde een beetje onder omdat op dezelfde dag bekend werd dat Frederieke Leeflang (geen ervaring in de media, maar een trits aan bestuurlijke functies op haar cv) de nieuwe NPO-baas wordt, maar de VPRO heeft Sarah Sylbing toegevoegd aan de hoofdredactie. Sylbing maakte de afgelopen jaren samen met Ester Gould de veelgeprezen documentaireseries Schuldig en Klassen. Ze neemt binnen de driekoppige hoofdredactie de plek in van Stan van Engelen, die als eindredacteur werkzaam blijft bij de omroep.

Sarah Sylbing (links). Beeld HUMAN
Sarah Sylbing (links).Beeld HUMAN

Nominatie Mocro Maffia voor Televizierring is ‘wrang’

Albert Verlinde had het gehoord ‘uit kringen rond RTL’: daar zouden ze behoorlijk in hun maag zitten met de nominatie van Mocro Maffia voor de Gouden Televizierring. Want wil je na de moord op Peter R. de Vries wel een prijs winnen met een serie over het drugscircuit? Er zou zelfs overwogen worden om de Videoland-productie terug te trekken, wist Verlinde. Een dag later bleek in RTL Boulevard dat van terugtrekken geen sprake zou zijn, maar de RTL-directie had wel ‘een dubbel gevoel’ en Peter van der Vorst vond het ‘wrang’. Maar, zei Luuk Ikkink, ‘het is wel een fictieserie.’

null Beeld
Meer over