Plus

Mediapark

Transfers, nieuwtjes en alles daartussen.

Het Parool
Shula Rijxman. Beeld Jakob van Vliet
Shula Rijxman.Beeld Jakob van Vliet

Toestanden rond publieke omroep

De publieke omroep heeft het maar druk met zichzelf. Deze week verscheen een rapport van het Commissariaat voor de Media, dat voor de zoveelste keer concludeerde dat het verzuilde omroepbestel achterhaald is. En voor de zoveelste keer zal er geen actie worden ondernomen. De zaak Shula Rijxman (ooit NPO-baas, nu wethouder in Amsterdam) blijft ook maar dooretteren: ze blijkt in 2017 op vakantie te zijn gegaan met Sander Dekker, toen staatssecretaris Media. En dan was er nog de boete die Ongehoord Nederland kreeg voor het ‘schenden van de journalistieke code’ van de NPO. Never a dull moment, zullen we maar zeggen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bijlmerramp weer vol in aandacht

Komend najaar is het 30 jaar geleden dat een vliegtuig van El-Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer, een ongeluk dat 43 mensen het leven kostte en nog altijd een open zenuw is in Zuidoost. KRO-NCRV staat ­uitgebreid stil bij de Bijlmerramp met het multimediale project Rampvlucht. Er komen een dramaserie, een podcast, een documentaire en een ‘digitale reconstructie’ waarin vanuit verschillende perspectieven wordt teruggeblikt op die dramatische 4 oktober 1992 en op de nasleep ervan, waarbij vele vragen onbeantwoord bleven. De serie is trouwens opgenomen in Rijswijk, maar dat geheel terzijde.

Janine Abbring.
 Beeld VPRO
Janine Abbring.Beeld VPRO

Zomergasten blijft een fier bastion

Je moet het de VPRO nageven: nog altijd weet de omroep met het druppelsgewijs aankondigen van de Zomergasten flink meer aandacht te genereren dan de kijk­cijfers logischerwijs rechtvaardigen. Tegelijkertijd is het ook wel geruststellend dat in een tijd waarin alle instituties wankelen er tenminste nog één bastion van hoge cultuur is dat fier overeind blijft staan. Enfin, dit zijn de namen: Humberto Tan, Sandra Phlippen, Derk Sauer, Lieke Marsman, Raven van Dorst en Bessel van der Kolk. De presentatie is voor het zesde seizoen op rij in handen van Janine Abbring.

Arie Boomsma. Beeld Instagram
Arie Boomsma.Beeld Instagram

Arie Boomsma plakt zijn mond af

Arie Boomsma, wat een ongrijpbaar fenomeen is die man toch. Presentator, sportschoolhouder, goeroe, Arie is het allemaal tegelijk en het is nauwelijks te bepalen of zijn gebrek aan zelfspot hem nou sympathiek of belachelijk maakt. Eerder dit jaar fotografeerde hij zichzelf zwemmend in een greppel en deelde hij zijn slaapkamerroutine (geen licht aan als hij ’s nachts gaat plassen), deze week maakte hij bekend dat hij met plakband op zijn mond slaapt om zichzelf te dwingen door zijn neus te ademen. ‘Je wordt dan frisser wakker en hebt meer energie,’ aldus Boomsma.

Meer over