PlusGallery Viewer

Mat van Iterson: ‘Kunst scherpt je geest en biedt troost’

Stephan van den Burg, Graphitefinish #9 (2019), galerie Helder.  Beeld Gallery Viewer
Stephan van den Burg, Graphitefinish #9 (2019), galerie Helder.Beeld Gallery Viewer

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en wat? Anesthesioloog-intensivist Mat van Iterson (54) heeft een passie voor glaskunst.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij naast muziek een belangrijke levensbehoefte. Het scherpt je geest, biedt troost en maakt je bewust van je identiteit. Daarbij vind ik dat kunst en cultuur een maatschappelijke noodzaak zijn.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Mijn ouders hebben mij en mijn twee broers van jongs af aan de liefde voor de natuur, muziek en kunst meegegeven. Tijdens vakanties in mijn vroege jeugd bezochten we de plekken waar Van Gogh schilderde in Zuid-Frankrijk, het Musée national Fernand Léger in Biot, en het toen pas geopende Centre Pompidou in Parijs.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Het belangrijkst is de informatie die je verkrijgt uit het contact met kunstenaars en galeriehouders. Internet is ook een onuitputtelijke bron van informatie; websites van musea, Hollandse meesters, Instagram. Ik kijk nauwelijks televisie, dan houd je veel tijd over om rond te kijken.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik bekijk kunst het liefst in het atelier van de kunstenaar: zo dicht mogelijk bij de bron van het ontstaan. En thuis, waar ik vrij ben in het combineren van werken en de tijd niet bestaat. Thuis heb je ook de tijd om een werk te doorgronden. Het mooiste is het als dat eigenlijk niet helemaal lukt.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Een aantal keer per jaar. Ik koop voornamelijk unieke werken: schilderijen liefst als de verf nog nat is, en tekeningen als ze nog niet zijn ingelijst.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Meestal rond de opening van een expositie in een galerie. Het plezierigst is het als je vooraf de gelegenheid krijgt om in het atelier van de kunstenaar te mogen kijken.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het is geweldig als je samen ergens van kunt genieten. Ik deel met mijn vrouw de keuzes voor heel veel werken die we om ons heen hebben, met name de passie voor moderne glaskunst (Menno Jonker, Winnie Teschmacher, Sabine Lintzen, Marinke van Zandwijk).”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Naast vertrouwen hecht ik veel waarde aan het committent van een galeriehouder aan de kunstenaar. Die moet voorop staan, daar gaat het om. Dat ervaar ik al heel lang bij Gerhard Hofland Galerie, Galerie Onrust, Stigter Van Doesburg, Andriesse Eyck Galerie, Upstream Gallery en galerie Maurits van de Laar.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“De vraag suggereert dat kwaliteit of de impact van een kunstwerk gerelateerd is aan het bedrag dat je er voor moet betalen. Dat lijkt me niet. Mijn vader leerde me dat je met één goede tekening je hele leven bezig kunt zijn en daarin heeft hij gelijk.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Het werk van Marijn van Kreij vind ik heel goed. Hij laat je nadenken over begrippen als originaliteit, kopiëren, fragmenteren en reproduceren.”

“Stephan van den Burg tekent voornamelijk, veelal op Scotch tape, waarbij hij de potloodlijnen kopieert op volgende stukjes tape en zo prachtige kleine werken maakt.”

“Met het werk van Marjolijn de Wit leven wij (mijn vrouw dus ook) al sinds haar afstuderen aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. In kleurrijke schilderijen toont zij hoe wij ons verhouden tot de natuur, nu en in het verleden, met rare perspectieven en het gebruik van keramische elementen.”

Een langer versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Mat van Iterson Beeld -
Mat van ItersonBeeld -
Meer over