PlusSerierecensie

Masturbatie, bordeelbezoek, kamasutra – in de Duitse serie Sisi blijft geen taboe onbesproken

De filmtrilogie Sissi uit de jaren vijftig maakte van Romy Schneider een wereldster. Het leven van keizerin Elisabeth van Beieren is opnieuw verfilmd. De zesdelige Duitse tv-serie Sisi (met één s) bevat een vrijmoedige versie van het leven van ‘een van de mooiste vrouwen van Europa.’

Ab Zagt
Volgens regisseur Sven Bohse zijn ‘enkele aspecten’ aspecten uit het leven van Sisi naar de hand van de makers gezet. Beeld KRO-NCRV
Volgens regisseur Sven Bohse zijn ‘enkele aspecten’ aspecten uit het leven van Sisi naar de hand van de makers gezet.Beeld KRO-NCRV

Het opmerkelijke begin van de tv-serie Sisi zet meteen de toon. De tiener Elisabeth van Beieren, de latere keizerin van Oostenrijk, wordt ’s ochtends in bed betrapt tijdens het masturberen door een van haar zussen. Haar seksuele voorlichting vergaart ze via speelkaarten waarop de standjes uit de kamasutra staan afgebeeld.

Het is ondenkbaar dat een dergelijke scène ook in de Sissitrilogie met Romy Schneider uit midden jaren vijftig zou voorkomen. Deze zwijmelfilms toonden vooral het sprookjesleven van Sissi, haar koosnaam die aanvankelijk als Sisi wordt geschreven. Met natuurlijk de minder gelukkige afloop na haar huwelijk met keizer Frans Josef van Oostenrijk.

Tekst gaat verder onder video

De aanpak van dit filmische drieluik was vooral preuts; veel paleizen, pracht en praal. En natuurlijk heel veel ruisende baljurken en de charismatische uitstraling van de zo onschuldig ogende Schneider (1938-1982), die met deze vertolking in één klap een wereldster werd.

Hoewel het leven van Sisi (1837-1898) eerder in een miniserie is verfilmd, valt de nieuwe reeks op door de tamelijke expliciete aanpak waarbij geen enkel taboe onbesproken wordt gelaten. Zoals onder meer het frequente bordeelbezoek van Frans Josef.

Bridgerton

Of het allemaal historisch klopt? Regisseur Sven Bohse zegt dat ‘enkele aspecten’ aspecten uit het leven van Sisi naar de hand van de makers zijn gezet. “Er gebeuren expliciete dingen in, maar dat is de trend die we ook kennen uit de reeks Bridgerton van Netflix, die ook spraakmakend was.”

Tekst gaat verder onder video

Sisi is in eerste instantie voor abonneetelevisie RTL+ gemaakt. “Dat gaf ons meer vrijheid om vrijuit onze visie te geven,” aldus Bohse. ”Hadden we voor een traditionele omroep gewerkt, dan had dat zonder twijfel meer rompslomp en discussie opgeleverd. Nu konden wij een meer moderne benadering maken over een jonge vrouw die los wil breken uit het keurslijf waarin zij gestopt wordt.”

De rol van Sisi wordt gespeeld door Dominique Devenport, een actrice met een Zwitsers-Amerikaanse achtergrond. Zij beseft dat oudere kijkers zonder meer vergelijkingen gaan maken met de iconische rol van Romy Schneider. “Dat is onvermijdelijk, maar ik vermoed dat een jonger publiek haar films amper kent. Ik voel me dan ook helemaal niet schatplichtig aan Schneider. Ik heb haar films dan ook niet speciaal teruggekeken.”

In het eerste seizoen van Sisi worden vooral de tienerjaren belicht. Devenport: “Zij kwam op verbijsterend jonge leeftijd aan het hof. Ze was nauwelijks zestien. Haar ongemak kun je vergelijken met Lady Diana en de Engelse koninklijke familie. Sisi moest allerlei formaliteiten en protocollen ondergaan om geaccepteerd te worden in een milieu dat haar helemaal niet beviel. In dat opzicht is zij een moderne vrouw die op den duur haar eigen keuzes maakt.”

Absurde institutie

Zelf schreef Sisi in 1891 : ‘Het huwelijk is een absurde institutie. Iemand wordt op haar vijftiende verkocht en maakt een gelofte die ze niet begrijpt en de aankomende dertig jaar of meer zal betreuren maar niet terug kan draaien.’

Een tweede seizoen staat op de planning. Devenport: “In het vervolg zien we haar terug op latere leeftijd. Maar daar komen nog niet de gebeurtenissen uit haar latere leven aan bod. Zoals haar dood op zestigjarige leeftijd door een aanslag van een Italiaanse anarchist. Als we door blijven gaan kunnen we net zo’n lange reeks maken als The Crown.”

Sisi wordt t/m 8 januari uitgezonden op NPO 2.

Meer over