Plus

Masai als dansende rekwisiet bij work-out in Kenia

Lang omarmde de modewereld fitnessgoeroe Russell Bateman en zijn Skinny Bitch Collective. Tijdens een bootcamp in Kenia ging hij echter een skinny bitch too far toen hij lokale Masai inzette als rekwisiet.

Fiona Hering
Deelnemers aan de work-outs in Kenia gingen onder meer aan de slag in een cirkel van Masai. Beeld -
Deelnemers aan de work-outs in Kenia gingen onder meer aan de slag in een cirkel van Masai.Beeld -

Op Internationale Vrouwendag nam Russell Bateman, mastermind achter het alleen op uitnodiging toegankelijke Skinny Bitch Collective (SBC), een groep - volgens sociale media 'witte gekloonde' - modellen en influencers mee naar een luxeresort in Kenia. Aldaar moesten activiteiten als een trip in een luchtballon, organische maaltijden en dansen rondom de 'tree of life' voor een sterke sisterhood-connectie zorgen. So far so good.

Nadat de deelneemsters trots filmpjes op sociale media hadden gepost van hun fitnessoefeningen stak een storm op van verontwaardiging. Om de foto's en video's instagramwaardig te maken, fungeerden lokale leden van de Masai in hun traditionele shuka (doeken die op de schouders worden geknoopt) namelijk als behang.

Sterker: ze dienden als dansende rekwisieten tijdens de fitnessroutine van de dames, die eruitzien alsof ze sowieso al minstens vijf dagen per week in de sportschool doorbrengen.

Diehards
Het populaire instagramaccount @diet_prada, dat misstanden in de modeindustrie aankaart, dook erbovenop. De wereldpers volgde, van het Australische ABC News tot de LA Times.

'Blijkbaar hebben mensen nog steeds niet geleerd dat mensen van kleur en etnische groeperingen niet bestaan ter versiering van geprivilegeerde leventjes. De koloniale mindset is nog springlevend,' was een van de bijna tienduizend reacties op sociale media.

Een andere: 'Het doel van Afrikanen, destijds en nu... accessoire spelen ter verheerlijking van witte schoonheid. Waarom doen die skinny bitches geen workout in Utah of Ohio met een paar mormonen op de achtergrond?'

Bateman bood zijn excuses aan en deletete zijn instagramaccount. Deelneemsters aan de reis verwijderden hun video's, maar door @diet_prada gemaakte screenshots gingen de wereld al over. Ze toonden de meiden slalommend om de Masai tijdens een workout, en smikkelend van drie gojibessen.

Wat, in godsnaam, belooft het Britse fitnessprogramma dat het zo populair is bij modellen als Gigi Hadid, Suki Waterhouse, Toni Garrn en singer-songwriter Ellie Goulding? Op de website, sinds de rel 'onder constructie', omschrijven ze zichzelf als hét wellness- en lifestyleproject voor vrouwen waarover momenteel het meest wordt gesproken.

SBC is de ultieme work-out voor fitnessdiehards. Googel wat en vindt influencer @pennylaneisthename in een ieniemienie topje en legging, maar vooral erg bloot, rennend door de Zwitserse sneeuw met hashtag #sbc. Het plaatje schrééuwt longontsteking. (Haar instagramaccount is sinds donderdag privé.)

Even bezinken
SBC zou staan voor 'inclusieve fitnessklasjes', maar is wel speciaal bedoeld voor 'lean', oftewel magere vrouwen. Tegen W Magazine zei Bateman in 2016 het totaal niet interessant te vinden om iemand met overgewicht een beetje minder zwaar te maken.
"De uitdaging is om iemand die er geweldig uitziet, in epische vorm te brengen. I'm not about normal."

Dat kan. Ajaxtrainer Erik ten Hag is er ook niet om zondagspelers met een bierbuik op niveau te brengen. Maar je mag toch verwachten dat sadisme hem vreemd is, in tegenstelling tot Batemans kenmerkende oefeningen: over de grond kruipen, worstelen en aan elkaars haren trekken, al plankend de zaal door terwijl je je voortbeweegt op je onderarmen. En dat tig keer.

null Beeld -
Beeld -

Kathleen Hou, beautyeditor van onlinemagazine The Cut en wel wat gewend, volgde uit nieuwsgierigheid ooit een les. Ze omschreef die later als 'planken tot iedereen in elkaar stort'.

Bateman reageerde met: "Ik wil dat meiden bang zijn voor de work-out, omdat angst de emotie voedt, en dat voedt weer intensiteit. Niemand gaat hier weg zonder zich a little fucked up te voelen."

Let wel: het gaat hier voornamelijk om jonge meiden die in verband met hun beroep al (obsessief) op een gezond dieet zitten. Skinny Bitch Collective is sowieso een naam die je als vrouw in 2019 even moet laten bezinken. Wil jij of je dochter bij zo'n club horen?

Doodschamen
De naam zou een grap zijn van een Britse vriend van Bateman, bedacht omdat de laatste nu eenmaal 'skinny bitches' traint. Het deerde tot voor kort niemand. Bateman duikt af en toe op met work-outs in New York, Ibiza en Los Angeles. Op de wachtlijst staan honderden dames.

Sima Kumar, hoofd mode van The Other Box, een platform voor meer diversiteit in de creatieve industrie, reageert op @diet_prada op de beelden. Ze is verbaasd dat velen in de modewereld, van modellenbureaus, tot editors, 'dit elitaire initiatief met de achterlijke naam al jaren steunden'. Bateman heeft gezegd zich dood te schamen en biedt zijn excuses aan 'voor iedereen die ik beledigd heb'.

Wat rest is de vraag hoe iemand, in deze tijd waarin er zo veel aandacht is voor inclusiviteit en racisme, in de modewereld en daarbuiten, op het idee komt om Masai als props te gebruiken voor een work-out?

Het antwoord is waarschijnlijk dat de deelnemers, die toch al de wereld overvliegen en bestaan bij de gratie van hun volgers, anders nooit waren meegegaan. Is een bestemming fotogeniek, kleurrijk en anders dan anders? Let's go. Niemand die denkt, kán dit wel?

Gezellig inheems
"Het is racisme onder het mom van cultuurtoerisme, daar komt het eigenlijk op neer," verzucht stylist, artdirector en activist JeanPaul Paula.

"Dat is niets nieuws overigens. Wel is het vermoeiend om constant weer uitleg te geven aan mensen die niet (willen) zien wat er gebeurt. Ik stel mezelf telkens de vraag of we dit écht nog serieus aan het doen zijn in 2019. Dat mensen niet zien hoe fout het is om misbruik te maken van mensen.''

''Ze verworden tot een hebbeding en daarvoor krijgen ze niet of nauwelijks betaald. De modebladen doen er ook aan mee. Een team vliegt gesponsord voor een editorial naar Gambia en fotografeert het model met 'gezellige' inheemse bevolking op de achtergrond. Veel mensen staan niet stil bij wit privilege."

null Beeld -
Beeld -

Eind vorig jaar maakte Paula samen met zijn partner, fotograaf Florian Joahn, de korte film Wypipo, op verzoek van de Amerikaanse rapper, dichter en activist Mykki Blanco, die er zelf de drie hoofdrollen in vertolkt.

Hij speelt, wit geschminkt, onder meer een racistische nieuwslezer van Fox die qua uiterlijk een beetje lijkt op de Amerikaanse president Donald Trump en een bange, witte vrouw die loerend vanuit haar flatraam met de politie belt om een 'verdachte' getinte man van de parkeerplaats te laten verwijderen. De film is te zien op YouTube.

Paula, Joahn en Blanco willen meer video's te maken waarbij ze onderwerpen als wit privilege op een creatieve manier onder de aandacht brengen.

Meer over