Mary Dresselhuys Prijs voor Tjitske Reidinga

© anp kippa Beeld
© anp kippa

Actrice Tjitske Reidinga heeft zondag de Mary Dresselhuys Prijs 2011 gekregen. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een Nederlandse acteur of actrice met uitzonderlijk talent.

Reidinga kreeg de prijs vandaag na de voorstelling Augustus: Oklahoma door De Utrechtse Spelen in de Stadsschouwburg Utrecht. De penning werd overhandigd door Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs. Ook kreeg ze een cheque van 12.500 euro van de VandenEnde Foundation om zich verder te ontwikkelen in alle vormen van toneelspelen.

De jury was eensgezind in haar oordeel en roemt de veelzijdigheid van de actrice. 'Met haar weldoordachte rolopbouw, trefzekere timing, haar geheel eigen, droge humor en de haar typerende, wat slepende stem weet Tjitske van elke rol een klein monumentje te maken. Altijd slaagt zij erin diepere lagen van haar personage te verbinden met een lichte toets', aldus het juryrapport.

Reidinga is bekend van onder meer rollen als Claire in Gooische Vrouwen, Het Klokhuis en Jet in Ja Zuster, Nee Zuster. (ANP)

Meer over